Siyasi, ekonomik ve kültürel yönleri ile Ceyhan şehri (1923-1980)
Ceyhan city with its political, economic and cultural aspects (1923-1980)
  1. Tez No: 978346
  2. Yazar: KÜBRA DENİZ KAYABAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Anadolu tarihi, Kent tarihi, Milli kültür tarihi, Sözlü tarih, Yerel tarih, Anatolia history, Urban history, National culture history, Oral history, Local history
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Ceyhan şehrinin tarihsel gelişimini İslamiyet öncesi dönemlerden başlayarak genel hatlarıyla ele almakta; özellikle 1923-1980 yılları arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel değişimi ayrıntılı biçimde incelemeyi amaçlamaktadır. Tarih boyunca stratejik konumu nedeniyle birçok medeniyete ev sahipliği yapan Ceyhan ve çevresi, Hititlerden Perslere, Roma'dan Bizans'a kadar uzanan tarihsel bir geçmişe sahiptir. Tez kapsamında yapılan incelemeler, Ceyhan'ın 1923-1980 döneminde çok yönlü bir değişim sürecinden geçtiğini ortaya koymuştur. Bu değişim, merkezi devlet politikalarının yönlendirmesiyle tarım ve hayvancılıktan sanayiye, tek parti döneminden çok partili hayata, geleneksel sosyal yapılardan modern kültürel faaliyetlere uzanan geniş bir yelpazede gerçekleşmiştir. Ekonomik alandaki gelişmeler, ulaşım altyapısının güçlenmesi ve kalkınma politikaları bölgenin kırsal kimliğinden sıyrılmasını hızlandırmıştır. Kültürel inceleme kapsamında, Halkevleri, eğitim politikaları, folklor ve sosyal hayat gibi unsurlar üzerinden Ceyhan toplumunun geçirdiği değişim açık bir şekilde ortaya konmuştur. Tezde, Cumhuriyet Arşivi belgeleri, dönemin gazete ve dergileri, TÜİK verileri ve ikincil kaynaklardan yararlanılmıştır. Çalışma sonucunda, Ceyhan yalnızca bir tarım kasabası olmaktan çıkarak, bölgesel ölçekte siyasi, ekonomik ve kültürel bir merkez haline gelmiş, Cumhuriyet'in modernleşme hedefleri doğrultusunda taşranın değişimini temsil eden örnek bir yerleşim birimi konumuna ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the historical development of the city of Ceyhan in general terms, starting from pre-Islamic times, and particularly aims to examine in detail the political, economic, and cultural transformation between 1923 and 1980. Ceyhan and its surroundings, which have hosted many civilizations throughout history due to their strategic location, have a historical past extending from the Hittites to the Persians, from Rome to Byzantium. The studies conducted within the scope of the thesis have revealed that Ceyhan went through a multifaceted transformation process in the period 1923-1980. This transformation, under the guidance of central state policies, has taken place in a wide spectrum, from agriculture and animal husbandry to industry, from the single-party period to multi-party life, and from traditional social structures to modern cultural activities. Economic developments, strengthening of transportation infrastructure, and development policies have accelerated the region's shedding of its rural identity. Within the scope of cultural analysis, the social transformation that Ceyhan society has gone through has been clearly revealed through elements such as community centers, education policies, folklore, and social life. In the thesis, primary and secondary sources such as Republic Archive documents, newspapers and magazines of the period, TÜİK data, and local history narratives were used. As a result of the study, Ceyhan ceased to be just an agricultural town and became a political, economic, and cultural center on a regional scale and became an exemplary settlement unit representing the transformation of the countryside in line with the modernization goals of the Republic.