ERP sistemlerinde LLM tabanlı chatbot entegrasyonu
LLM-based chatbot integration in ERP systems
  1. Tez No: 978347
  2. Yazar: BURAK KARAKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ ATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Mühendislik Bilimleri, Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Science and Technology, Engineering Sciences, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Chatbot, Veri depolama, Veri ekleme, Veri erişimi, Veri güvenliği, Veri tabanı tasarımı, Yapay Zeka Endeksi, Yapay sinir ağları, Yapay zeka, Yapay zeka ve makine öğrenmesi dersi, Chatbot, Data storage, Data embedding, Data access, Data security, Database design, Artificial Intelligence Index, Artificial neural networks, Artificial intelligence, Artificial intelligence and machine learning course
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, ERP (Enterprise Resource Planning) sistemlerine yapay zekâ (YZ) ve büyük dil modelleri (LLM) tabanlı chatbot entegrasyonunun uygulanabilirliğini ve sağladığı verimlilik artışlarını kapsamlı bir şekilde incelemekle beraber, kurumsal hayata geçirilen bir test projesinin tasarımı, yöntemleri ve uygulama metodolojisi anlatılmaktadır. ERP sistemlerinin işletmelerdeki veri yönetimini optimize ederek iş süreçlerini entegre etmesi, verimliliği artırması ve kullanıcı etkileşimini geliştirmesi amaçlanmaktadır. Özellikle, LLM tabanlı chatbotlar, kullanıcıların ERP sistemlerine dair veri sorgulama işlemlerini hızlandırmakta ve doğru, anlık bilgilere erişim sağlamaktadır. Bu entegrasyonun, işletmelerde bilgi akışını hızlandırarak, karar destek sistemlerinin etkinliğini artırdığı ve operasyonel verimliliği güçlendirdiği vurgulanmaktadır. Tez çalışmasında, C# .NET teknolojileri kullanılarak geliştirilen ERP sistemine, Ollama sunucusu üzerinden erişilen bir lokal LLM tabanlı chatbot entegrasyonu gerçekleştirilmiştir. Bu entegrasyon sayesinde veri tabanı erişim sürelerinin kısalması, daha isabetli sonuçların elde edilmesi ve kullanıcıların veri erişiminde önemli iyileşmeler yaşanması sağlanmıştır. Ayrıca, literatür taramaları ve yapılan projeler analiz edilerek, ERP sistemlerinde yapay zekâ ve LLM teknolojilerinin kullanım alanları, uygulama yöntemleri ve bu alandaki zorluklar detaylı bir şekilde incelenmiştir. Bu çalışma, LLM tabanlı chatbotların ERP sistemlerine entegrasyonunu, API entegrasyonları, Retrieval-Augmented Generation (RAG) yöntemi gibi gelişmiş teknikler ve Reinforcement Learning (RL) kullanarak sürekli öğrenme altyapılarıyla birlikte tartışmakta ve kullanıcı deneyimini nasıl iyileştirdiğini örneklerle açıklamaktadır. Sonuç olarak, bu entegrasyonun, işletmeler için sağladığı verimlilik artışı ve rekabet avantajı gözler önüne serilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the applicability of artificial intelligence (AI) and large language model (LLM)-based chatbot integration into ERP (Enterprise Resource Planning) systems and the productivity gains it provides are comprehensively examined, and the design, methods and implementation methodology of a test project implemented in the enterprise are described. ERP systems are intended to integrate business processes, increase efficiency and improve user interaction by optimizing data management in enterprises. In particular, LLM-based chatbots accelerate users' data query processes for ERP systems and provide access to accurate, instant information. It is emphasized that this integration accelerates the flow of information in enterprises, increases the effectiveness of decision support systems and strengthens operational efficiency. In this thesis, a local LLM-based chatbot integration was realized to the ERP system developed using C# .NET technologies, accessed through the Ollama server. With this integration, database access times have been shortened, more accurate results have been obtained and significant improvements have been achieved in users' data access. In addition, by analyzing literature reviews and projects, the areas of use of AI and LLM technologies in ERP systems, application methods and challenges in this field are examined in detail. This paper discusses the integration of LLM-based chatbots into ERP systems, together with API integrations, advanced techniques such as Retrieval-Augmented Generation (RAG) and continuous learning infrastructures using Reinforcement Learning (RL), and illustrates how it improves the user experience. As a result, the productivity gains and competitive advantages of this integration for businesses are demonstrated.