Türkiye'den AB ülkelerine yapılan e-ihracat ve mikro ihracatta global pazaryerlerinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
Challenges in global marketplaces and proposal solutions regarding e-exports and micro-exports from turkey to EU countries
  1. Tez No: 978374
  2. Yazar: ÖZLEM SEÇKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUNCEL ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: E-İhracat, Mikro İhracat, Global Pazaryerleri, Lojistik Sorunları, AB Regülasyonları, Tematik Analiz, Türkiye Dış Ticareti, E-Export, Micro-Export, Global Marketplaces, Logistics Challenges, EU Regulations, Thematic Analysis, Turkish Foreign Trade
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Küresel Pazarlama ve Marka Yönetimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: Küresel Pazarlama ve Marka Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki dış ticaret şirketlerinin Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yönelik e-ihracat ve mikro ihracat faaliyetlerinde global elektronik pazaryerlerinde karşılaştıkları sorunları ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Nitel araştırma deseninde yürütülen bu çalışma kapsamında, beş farklı dış ticaret firması ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler sonucunda elde edilen veriler, tematik analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularına göre, firmalar ürün listeleme, dijital içerik uyumu, lojistik entegrasyonu, iade süreçleri, ödeme sistemlerine erişim ve AB ülkelerine özgü regülasyonlara uyum konularında önemli zorluklarla karşılaşmaktadır. Ayrıca mikro ihracat süreçlerinde gümrük prosedürleri, maliyet artışları ve mevzuat belirsizlikleri öne çıkan engeller arasında yer almaktadır. Öte yandan, bazı firmaların çözüm üretme kapasitesinin artmaya başladığı, yerel pazar dinamiklerine uygun stratejiler geliştirdikleri ve uluslararası pazaryerlerinde rekabet edebilmek için dijital yetkinliklerini artırdıkları görülmektedir. Çalışma, Türkiye'nin AB ile olan dijital ticaret ilişkilerinde yapısal ve operasyonel gelişim alanlarını ortaya koyarken, özellikle KOBİ'ler ve mikro girişimler için yol gösterici öneriler sunmaktadır. Bulgular, aynı zamanda ulusal düzeyde politika yapıcılara, teşvik sağlayıcı kurumlara ve lojistik teknoloji geliştiricilere yönelik somut veri temelli geri bildirimler içermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the challenges faced by foreign trade companies in Turkey regarding cross-border e-export and micro-export activities to European Union (EU) countries, particularly through global online marketplaces. Conducted as a qualitative research, the study is based on semi-structured interviews with five selected firms operating in various sectors of international e-commerce. Data collected from the interviews were analyzed using thematic analysis. The findings reveal that firms encounter significant difficulties related to product listing, digital content optimization, logistical operations, return processes, access to secure payment systems, and compliance with EU-specific regulations. In the context of micro-export, customs procedures, taxation uncertainty, and cost fluctuations are key limiting factors. However, it is also observed that some firms have started to enhance their adaptability by developing market-specific strategies and investing in digital capabilities to remain competitive in global platforms. This research highlights both the structural and operational development areas in Turkey's digital trade relations with the EU and provides actionable insights for SMEs and micro-enterprises. Moreover, the results offer evidence-based recommendations for national policy-makers, support institutions, and digital logistics solution developers to promote sustainable e-export performance.