Madde kullanım bozukluğunun, hırsızlık suçundan hükümlü bireylerin hırsızlık davranışları ile ilişkisi ve dürtüsellik
The relationship between substance use disorder and theft behavior in individuals convicted of theft, and impulsivity
- Tez No: 978395
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Psikoloji, Law, Drug Addiction and Alcoholism, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Madde bağımlılığı, Nitelikli hırsızlık, Drug addiction, Aggravated theft
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırma, mal varlığına karşı işlenen suçlar kapsamında yer alan hırsızlık suçu ile madde temin ihtiyacının ilişkisini göstermek ve madde kullanım bozukluğu ile hırsızlık suçu ilişkisinde dürtüselliğin rolünü incelemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Araştırmaya hırsızlık suçundan hükümlü, 18 yaş ve üzeri 400 erkek gönüllü katılmıştır. Demografik Bilgi Formu ve Barratt Dürtüsellik Ölçeği Kısa Formu ile elde edilen veriler değerlendirilmiş, araştırmanın amacına uygun olarak istatistiksel analizler yapılmış ve değişkenler arasında bir ilişki olup olmadığını göstermek amacıyla Ki-Kare Testi ve MannWhitney U testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada katılımcıların istatistiksel olarak anlamlı biçimde, yoğunlukla madde temin etmek için hırsızlık yaptığını, hırsızlık suçunu diğer nedenlerden işleyenler ile madde temini için işleyen grup arasında dürtüsellik ve dürtüselliğin alt boyutlarında da madde kullanımı için hırsızlık yapan grubun daha dürtüsel olduğu saptanmıştır. Sonuç: Araştırma, bilimsel alanda sınırlı sayıda araştırma yapılan madde kullanım bozukluğu ve hırsızlık suçu ilişkisini ortaya çıkarırken, dürtüselliğin madde kullanım bozukluğu ile ilişkisini de göstermiştir. Elde edilen sonuçlar hırsızlık suçlarına karşı mücadelede en önemli adımın madde bağımlılığı ile mücadele olacağını ve madde kullanımı ile mücadele kapsamında dürtüselliğin değerlendirmeye alınması gerektiğini de göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to examine the relationship between the need to acquire substances within the scope of property crimes and theft, and to investigate the role of impulsivity in the relationship between substance use disorder and theft. Methods: The study included 400 male volunteers aged 18 years and older convicted of theft. The data obtained through a demographic information form and the Barratt Impulsiveness Scale Short Form were evaluated. Statistical analyses were conducted to determine whether there was a relationship between variables using the Chi-square test and Mann-Whitney U test. Results: The research found that adult male offenders convicted of theft statistically significantly engaged in theft to obtain substances. There was a significant difference in impulsivity and its sub-dimensions between those committing theft for substance procurement and those committing theft for other reasons, indicating that the group engaging in theft for substance use was more impulsive. Discussion: The study contributes to the limited research in the scientific field on the relationship between substance use disorder and theft, while also highlighting the association between impulsivity and substance use disorder. The findings suggest that combating substance addiction is crucial in developing policies against theft, while also suggesting the need to consider impulsivity in the context of substance use prevention efforts.