Yaratıcı drama ile etkileşimli okumanın ilkokul 2. sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama becerisine etkisi
The effect of creative drama and interactive reading on the reading comprehension skills of second grade students
- Tez No: 978394
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA ALTUNBAŞ YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yaratıcı Drama, Etkileşimli Okuma, Okuduğunu Anlama, Creative Drama, Interactive Reading, Reading Comprehension
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilkokul 2. sınıf öğrencilerinin yaratıcı drama ve etkileşimli okuma yönteminin birlikte kullanımıyla okuduğunu anlama becerileri üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ön test–son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılarak yürütülmüştür. Çalışma, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Erzurum iline bağlı Yakutiye ilçesindeki bir devlet okulunda gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, öğrencilerin okuduğunu anlama düzeylerini belirlemek amacıyla“Okuduğunu Anlama Testi”kullanılmıştır. Çalışma, ön test, uygulama süreci ve son test olmak üzere üç aşamada yürütülmüştür. Ön test sonuçlarına göre homojen iki grup oluşturulmuş; deney grubunda 15, kontrol grubunda 15 olmak üzere toplam 30 ikinci sınıf öğrencisi araştırmaya dahil edilmiştir. Uygulama sekiz hafta boyunca, haftada iki ders saati olmak üzere toplam 16 ders saati olarak gerçekleştirilmiştir. Deney grubuna, yaratıcı drama desteğiyle etkileşimli okuma yöntemlerini bir araya getiren planlar uygulanırken kontrol grubunda ise mevcut Türkçe öğretim programına devam edilmiştir. Uygulama sonunda, her iki gruba uygulanan okuduğunu anlama testlerinden elde edilen veriler SPSS 27.0 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde bağımsız örneklem t-testi ve Mann–Whitney U testi kullanılmıştır. Araştırma bulguları, yaratıcı drama destekli etkileşimli okuma yönteminin ilkokul ikinci sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama becerilerini anlamlı ve yüksek düzeyde geliştirdiğini ortaya koymuştur. Elde edilen sonuçlar, bu yöntemleri kullanmanın eğitimcilere ders içeriğini zenginleştirme ve öğrencilerin okuma becerilerini artırma konusunda önemli katkılar sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to investigate the impact of integrating creative drama and interactive reading strategies on the reading comprehension skills of second-grade primary school students. Employing a quantitative approach, the research was designed using a quasi-experimental model with a pretest–posttest control group structure. The study was conducted during the 2024–2025 academic year at a public elementary school in the Yakutiye district of Erzurum, Turkey. To assess students' reading comprehension levels, a custom-developed“Reading Comprehension Test”was utilized. The study was implemented in three phases: pretest, intervention, and posttest. Based on the pretest results, two homogeneous groups were formed 15 students in the experimental group and 15 in the control group, totaling 30 participants. The intervention lasted for eight weeks, comprising 16 instructional hours (two hours per week). While the control group continued with the standard Turkish language curriculum, the experimental group received instruction through a structured program that combined interactive reading techniques with creative drama activities. Data collected from the reading comprehension tests were analyzed using SPSS 27.0. Both the Independent Samples t-test and Mann–Whitney U test were employed for statistical evaluation. The findings indicate that the interactive reading approach enriched with creative drama led to a statistically significant and substantial improvement in the reading comprehension performance of the experimental group. These results suggest that combining these instructional methods may offer considerable pedagogical benefits, particularly in enhancing student engagement and deepening comprehension in early reading education.