0-6 yaş grubu çocuğu olan hekim annelerin ev kazaları ve güvenlik önlemleri hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge, attitudes and behaviors of physician mothers with 0-6 age group children about home accidents and safety measures
  1. Tez No: 978437
  2. Yazar: ESRA KARATAŞ TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA PEKGÖR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı, 0-6 yaş çocuk, hekim anneler, ev kazaları, yaralanma, Güvenlik önlemleri, Childhood, 0-6 years old child, physician mothers, home accidents, injury, safety measures
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ-AMAÇ: Ev kazaları yaygın, önlenebilir ve ölüm ya da kalıcı sakatlıkla sonuçlanabilen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu çalışmada 0–6 yaş grubu çocuğu bulunan hekim annelerin ev kazaları ve bu kazaların önlenmesine yönelik bilgi, tutum ve davranışlarını değerlendirmek; çocukluk çağı ev kazalarının önlenmesine katkı sağlamak amaçlanmıştır. GEREÇ-YÖNTEM:Çok merkezli, tanımlayıcı, kesitsel olarak yapılan çalışmamıza 1 Ocak 2025- 1 Nisan 2025 tarihleri arasında, Konya ilinde 0 ile 6 yaş arası çocuğu olan 261 hekim anneye online anket yapılarak veriler toplandı. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri, ev kazaları ile güvenlik önlemi kullanma durumları ve“0-6 Yaş Çocuklarda Annenin Ev Kazalarına Yönelik Güvenlik Önlemlerini Tanılama Ölçeği”verileri kaydedildi. SPSS 18.0 programında tanımlayıcı istatistiksel metodlar ile Kolmogrorov-Smirnov / Shapiro-Wilk, T testi, Man-Whitney U, Kruskal Wallis testiyle analizler yapıldı. BULGULAR: Çalışmamıza katılan annelerin yaş ortalaması 32,67 ±3,92 idi. Katılımcıların %51,7'si çocuğunun ev kazası geçirdiğini, kaza geçirenlerin %52,6'sı yüksekten düşme olduğunu söyledi. Annelerin EKYGÖTÖ'den aldıkları puanların ortalaması 169,85 ± 16,26 olarak saptandı. Çocukların evde başlarına gelebilecek kazaların neler olduğunu bilen katılımcıların ölçek toplam puanı, kısmen bilenlere göre anlamlı düzeyde yüksekti. Çocuğunu diğer kardeşi ile yalnız bırakmayanların bırakanlara göre, pencere kilidi kullananların kullanmayanlara, köşeli eşya koruyucu kullananların kullanmayanlara, kapı tutucu, fırın ocak düğme koruyucu, halı kaydırmaz, elektrik priz koruyucu, dolap kilidi kullananların kullanmayanlara, televizyon dolap vs duvar sabitlemesi yapanların yapmayanlara, merdiven kenar tutamacı kullananların kullanmayanlara göre ölçek toplam puanı anlamlı ve daha yüksek saptandı. Evde alınan güvenlik önlemleri değerlendirildiğinde, ev kazası geçirenlerin köşeli eşya koruyucusu, dolap kilidi, televizyon/dolap sabitleme gibi önlemleri kullanma oranları ev kazası geçirmeyenlere göre anlamlı yüksekti. SONUÇ: Katılımcıların yaklaşık yarısı çocuklarının ev kazası geçirdiğini belirtmiştir. Aile hekimlerinin, çekirdek yeterliliğinden olan kapsamlı yaklaşım içinde bulunan sağlığı iyileştirme ve koruyucu sağlık hizmetlerindeki aktif rolü nedeniyle toplumu ev kazaları konusunda bilgilendirmeleri yalnızca kaza sıklığını azaltmayıp, gerçekleşen kazaların sonuçlarının daha hafif seyretmesine de katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION-PURPOSE: Home accidents are a major public health problem that is common, preventable and can result in death or permanent disability. In this study, it was aimed to evaluate the knowledge, attitudes and behaviors of physician mothers with 0–6 age group children regarding the prevention of home accidents and these accidents; to contribute to the prevention of childhood home accidents. MATERIALS-METHOD: In our multicenter, descriptive, cross-sectional study, data were collected by conducting online and face-to-face surveys to 261 physician mothers with children between the ages of 0 and 6 in Konya province between January 1, 2025 and April 1, 2025. The sociodemographic characteristics of the participants, the use of home accidents and safety precautions and the“Diagnosing Safety Measures Scale for the Mother for Home Accidents in Children Aged 0-6”were recorded. In the SPSS 18.0 program, analyses were performed with descriptive statistical methods with Kolmogrorov-Smirnov / Shapiro-Wilk, T test, Man-Whitney U, Kruskal Wallis test. RESULTS: The mean age of the mothers participating in our study was 32.67 ±3.92. 51.7% of the participants said that their child had a home accident, and 52.6% of those who had an accident said that they had a fall from a height. The average of the scores of the mothers from EKYGÖTÖ was determined as 169.85 ± 16.26. The total score of the participants who knew what accidents happened to children at home was significantly higher than those who knew. Compared to those who do not leave their child alone with their other brother, those who use window locks do not use them, those who use angular items protectors, those who do not use them, those who use door holders, oven stove button protector, carpet non-slip, electrical socket protector, cabinet locks, those who do not use television cabinets, etc. wall fixing, those who do not, those who use staircase edge handles, the total score of the scale is significant and higher. When the security measures taken at home were evaluated, the rates of those who had a house accident using measures such as corner ware protector, cabinet lock, television/closet fixing were significantly higher than those who did not have a home accident. CONCLUSION: About half of the participants stated that their children had a home accident. Due to our active role in health improvement and preventive health services, which is within the comprehensive approach of family medicine core competence, informing the society about home accidents will not only reduce the frequency of accidents, but also contribute to a more milder reduction of the consequences of accidents.