Bocce sporcularında maç performansına verilen yanıtların incelenmesi
An examination of match performance responses in bocce athletes
- Tez No: 978438
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNA TURĞUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel Yorgunluk, Psikofizyoloji, Bocce, Maç, Performans, Cognitive Fatigue, Psychophysiology, Bocce, Match, Performance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı simüle edilmiş bocce maçı öncesinde zihinsel yorgunluk uygulamasının psikofizyolojik cevaplara etkisini incelemektir. Bu çalışmaya 40 bocce sporcusu (yaş =23.34 ± 4.01 yıl; boy uzunluğu 171.12 ± 8.98 cm; vücut ağırlığı 67.51 ± 13.85 kg) gönüllü olarak katılmıştır. Ölçümlere başlamadan önce ölçümler hakkında bilgi verilmiş sporculara antropometrik ölçümler gerçekleştirilmiştir. Resmi bocce müsabakası kuralları ve formatı kullanılmıştır. Oyunlar öncesi ve sonrasında Brunel ruh hali ölçeği (BRUMS) cevapları kaydedilmiştir. Her set sonunda oyuncuların algılanan zorluk derecesi (AZD), görsel analog skala (GAS) ve keyif ölçeği değerleri belirlenmiştir. Mevcut çalışmanın bulgularına göre zihinsel yorgunluğun maç sırasında algılanan zorluğu ve zihinsel yorgunluk düzeyini artırdığını, aynı zamanda bocce oyuncularının maçtan aldıkları keyifin azaldığını göstermiştir (p<0.05). Ruh hali cevaplarına dayalı olarak, zihinsel yorgunluk sonrası kızgınlık ve yorgunluk gibi olumsuz ruh hallerinde artış gözlemlenirken, dinçlik ruh halinde azalma meydana gelmiştir (p<0.05). Ancak, zihinsel yorgunluk olmadan oynatılan maçta öncesi ve sonrası karşılaştırıldığında, ruh hallerinde herhangi bir değişiklik gözlenmemiştir (p>0.05). Zihinsel yorgunluklu oynatılan maç sonrasında yalnızca dinçlik hissinde yorgunluk olmadan oyuna göre azalma tespit edilmiştir (p<0.05). Sonuçlar, antrenörlerin ve spor psikologlarının sporcularını daha iyi anlamalarına ve gerektiğinde uygun önlemleri alabilmelerine yardımcı olabilir. Zihinsel yorgunluğun sporcu performansına etkisini anlamaları, antrenman programlarını daha iyi yönlendirmelerine yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of induced mental fatigue prior to a simulated bocce match on psychophysiological responses. A total of 40 bocce athletes (age = 23.34 ± 4.01 years; height = 171.12 ± 8.98 cm; body weight = 67.51 ± 13.85 kg) voluntarily participated in the study. Before data collection began, participants were informed about the procedures, and anthropometric measurements were taken. Official bocce competition rules and match formats were followed. The Brunel Mood Scale (BRUMS) was administered before and after the games. At the end of each set, players' ratings of perceived exertion (RPE), visual analogue scale (VAS), and enjoyment scale scores were recorded. According to the findings of the present study, mental fatigue increased perceived exertion and mental fatigue levels during the match, while decreasing the enjoyment experienced by the bocce players (p < 0.05). Based on mood responses, an increase in negative mood states such as anger and fatigue was observed following mental fatigue induction, while vigor significantly decreased (p < 0.05). However, in matches played without prior mental fatigue, no significant changes in mood states were observed pre- to post-match (p>0.05). After matches played under mentally fatigued conditions, only vigor levels were significantly lower compared to non-fatigued matches (p<0.05). These results may help coaches and sport psychologists better understand their athletes and take appropriate measures when necessary. Understanding the impact of mental fatigue on athlete performance can also help guide training program design more effectively.