Balık yağının hiperkolesterolemik mus musculus'ta böbrek MNP-9 ve MMP-12 düzeyleri üzerine etkisinin araştırılması.
Investigation of the effects of fish oil on kidney MMP-9 and MMP-12 levels in hypercholesteromic mus musculus
- Tez No: 978519
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜGE MAVİOĞLU KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Kalsiyum, Çinko, Calcium, Zinc
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Kanda lipit parametrelerinin yüksek oranda bulunmasıyla karakterize olan hiperkolesterolemi canlı organizmada ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Bu çalışmada hiperkolesterolemi indüklenen farelerin (Mus musculus) diyetlerine ek olarak uygulanan balık yağının böbrek MMP-9 ve MMP-12 protein düzeyleri üzerine etkileri araştırıldı. Fareler ile ilgili deneysel uygulamalar 10 hafta boyunca devam etti. Kontrol grubuna (grup I/n=7) standart yem ve içme suyu ad libitum olarak verilip herhangi bir uygulama yapılmadı. Hiperkolesterolemi grubuna (grup II/n=7) hiperkolesterolemik yem ve içme suyu ad libitum; hiperkolesterolemi + balık yağı grubuna (grup III/n=7) hiperkolesterolemik yem ile balık yağı (oral yolla) ve içme suyu ad libitum olarak verildi. Son olarak balık yağı grubuna (grup IV/n=7) ise standart yem, içme suyu (ad libitum) ve balık yağı (oral yolla) verildi. Farelerin düzenli olarak vücut ağırlıkları, yem tüketimleri ölçülerek böbrek dokusundaki MMP-9 ve MMP-12 protein düzeyleri çoklu optik okuyucuda analiz edildi. Makroskobik incelemede, hiperkolesterolemi grubundaki farelerin böbrek dokuları, kontrol ve balık yağı gruplarına kıyasla daha yoğun ve yağlanmanın daha belirgin olduğu gözlemlendi. Ayrıca yüksek konsantrasyondaki kolesterolün çeşitli lezyonların oluşumuna da neden olduğu saptandı. Fakat bu bulgular hiperkolesterolemi ile eş zamanlı olarak verilen balık yağı grubunda daha hafif olarak gözlemlendi. Böbrek MMP-9 düzeylerinin grup I (n=6)'e göre kolesterol grubunda rakamsal olarak arttığı belirlendi. Grup III (n=6) ve IV (n=6) MMP-9 düzeylerinin ise grup II (n=6)'ye kıyasla önemli seviyede düşük olduğu saptandı (P<0.05). MMP-12 düzeylerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar gözlemlenmedi (P>0.05). Çalışmada total kolesterol ve LDL seviyeleri en yüksek grup II (n=4)'de gözlemlendi. Grup III (n=4)'te total kolesterol seviyelerinde grup II (n=4)'ye kıyasla düşüş gözlemlendi. Bu da balık yağının koruyucu etkisini göstermektedir (P<0,001). Ayrıca LDL'deki farklılıklar ise istatistiksel olarak anlamlı değildi (P>0,05). Sonuç olarak; hiperkolesterolemi indüklenen farelerde MMP-9 seviyelerinin anlamlı derecede arttığı, balık yağının ise bu seviyeler üzerinde azaltıcı etki göstererek sağlık bakımından koruyucu olabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Hypercholesterolemia, characterized by elevated blood lipid parameters, causes serious health problems in living organisms. This study investigated the effects of fish oil, administered as a supplement to the diet of mice (Mus musculus) with induced hypercholesterolemia, on renal MMP-9 and MMP-12 protein levels. Experimental treatments on mice continued for 10 weeks. The control group (group I/n=7) received standard chow and drinking water ad libitum, and no other treatments were applied. The hypercholesterolemia group (group II/n=7) received hypercholesterolemic chow and drinking water ad libitum; the hypercholesterolemia + fish oil group (group III/n=7) received hypercholesterolemic chow, fish oil (orally), and drinking water ad libitum. Finally, the fish oil group (group IV/n=7) received standard chow, drinking water (ad libitum), and fish oil (orally). The mice's body weights and feed consumption were measured regularly, and MMP-9 and MMP-12 protein levels in their kidney tissue were analyzed using a multiplex optical reader. Macroscopic examination revealed that the kidney tissues of mice in the hypercholesterolemia group were denser and more pronouncedly fatty compared to the control and fish oil groups. It was also determined that high cholesterol concentrations caused the formation of various lesions. However, these findings were less pronounced in the fish oil group given concurrently with hypercholesterolemia. Renal MMP-9 levels were numerically increased in the cholesterol group compared to group I (n=6). MMP-9 levels in groups III (n=6) and IV (n=6) were significantly lower than in group II (n=6) (P<0.05). No statistically significant differences were observed between the groups in terms of MMP-12 levels (P>0.05). The highest total cholesterol and LDL levels were observed in group II (n=4). A decrease in total cholesterol levels was observed in Group III (n=4) compared to Group II (n=4). This demonstrates the protective effect of fish oil (P<0.001). Furthermore, the differences in LDL were not statistically significant (P>0.05). Consequently, it was concluded that MMP-9 levels were significantly increased in mice with induced hypercholesterolemia, and that fish oil may have a protective effect by reducing these levels.