Kronik bel ve boyun ağrılı hastalarda farklı ikili görev koşullarında yürüme ve merdiven çıkma hızının incelenmesi
Investigation of walking and stair climbing speed under different dual task conditions in patients with chronic low back and neck pain
- Tez No: 978518
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVTAP GÜNAY UÇURUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Bel Ağrısı, Boyun Ağrısı, Fiziksel Performans, İkili Görev, Fonksiyonel Mobilite, Low Back Pain, Neck Pain, Physical Performance, Dual-task, Functional Mobility
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kronik bel ağrılı, kronik boyun ağrılı ve asemptomatik gruplar arasında tek ve çift görev koşullarında basamak çıkma süresi ve yürüme hızını karşılaştırmaktır. Yöntem: Otuz bir kronik bel ağrılı, 31 kronik boyun ağrılı ve 31 asemptomatik birey çalışmaya katıldı. Katılımcılara, dört farklı koşul altında 10 Basamaklı Merdiven Çıkma Testi (10BMÇT) ve 10 Metre Yürüme Testi (10MYT) uygulandı: tek görev, maksimum hızda yapılan görev, motor-bilişsel ikili görev (Katılımcıların 100'den geriye doğru 3'er 3'er sayması ile testin performansı), motor-motor ikili görev (Katılımcıların sağa ve sola boyun rotasyonu ile testin performansı). Baş çevirme ve geriye sayma görevlerinin eş zamanlı yapıldığı koşullar için ikili görev yükü hesaplandı. Merdiven çıkma süresi, yürüme hızı ve ikili görev yükü; demografik değişkenler için düzeltilmiş ANCOVA analizi ile gruplar arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Baş çevirme ve geriye sayma koşullarında, kronik bel ağrısı ve kronik boyun ağrısı gruplarının merdiven çıkma süreleri, kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede daha uzun bulundu (p<0,05). Yürüme hızı ise tüm koşullarda kontrol grubunda, her iki ağrılı gruba göre anlamlı olarak daha yüksekti (p<0,05). Ayrıca, ikili görev yükü değerleri de kronik bel ağrısı ve kronik boyun ağrısı gruplarında kontrol grubuna kıyasla anlamlı şekilde daha yüksek bulundu (p<0,05). Kronik bel ağrısı ve kronik boyun ağrısı grupları arasında ise hiçbir ölçümde anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Sonuçlar: Kronik bel ağrısı veya boyun ağrısı olan yetişkinler, asemptomatik bireylere kıyasla daha yavaş mobilite performansı sergiledi ve daha yüksek ikili görev yükü gösterdi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare stair ascent time and walking speed among chronic low back pain (CLBP), chronic neck pain (CNP), and asymptomatic groups under single- and dual-task conditions. Methods: Thirty-one individuals with CLBP, 31 with CNP, and 31 asymptomatic adults participated. The Timed 10-Step Stair Ascent Test and 10-Meter Walk Test were performed under four conditions: single task, maximum speed task, motor–cognitive dual task (participants performed the test while counting backward from 100 in steps of three), motor–motor dual task (participants performed the test while rotating their heads to the right and left). Dual-task cost was calculated for the conditions in which head turning or backward counting was performed concurrently. Stair ascent time, walking speed, and dual-task cost were compared between groups using ANCOVA adjusted for demographic variables. Results: Stair ascent times were higher in the CLBP and CNP groups compared to controls during the head-turning and backward-counting conditions (p<0.05). Walking speed was also higher in the control group than in both pain groups in all conditions (p<0.05). Furthermore, all dual-task cost values were greater in the CLBP and CNP groups compared to controls (p<0.05). No significant differences were found between the CLBP and CNP groups (p>0.05). Conclusion: Adults with CLBP or CNP showed slower mobility performance and greater dual-task cost than controls.