Kodlanmış cinsiyet ve yaratıcı endüstrilerdekadının meslek arayışı
Coded gender and women's job search in the creative industries
  1. Tez No: 978535
  2. Yazar: AYŞEGÜL ÖZKUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AND ALGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcı Endüstriler, Kadın İstihdamı, Yazılım Sektörü, Toplumsal Cinsiyet, Mesleki toplumsal cinsiyet, Yaratıcı emek, Creative Industries, Women's Employment, Software Industry, Gender, Occupational gender, Creative labour
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Bilim Dalı
Özet
Yaratıcı endüstriler gelişen ve değişen bilgi ve iletişim teknolojileri rehberliğinde küresel ekonomi için önem arz etmektedir. Yaratıcı endüstrilerin bir parçası olan yazılım sektörü inovasyon ve küresel ekonomi anlamında büyük bir güce sahip olmakla beraber kadınların bu sektörlere katılımı hakkında önyargılı davranılmaktadır. Özellikle STEM gibi alanların ve teknik beceri gerektiren işlerin kadınlara uygun olmadığına dair toplum tarafından kabul gören ön yargılar, kadınların sektöre girişlerini, kariyer anlamında ilerlemelerini ve yönetici pozisyonlarında bulunmalarına engel oluşturmaktadır. Bu tutum sektörün toplumsal cinsiyet adaletsizliğini arttırarak, yaratıcı bakış açısını kısıtlamakta, çeşitliliği azaltarak sektörü daraltmaktadır. Bu açıdan yazılım sektörü incelendiğinde nicel ve nitel araştırma yöntemleri birlikte kullanılarak bütüncül bir araştırma yapılmıştır. Sektör içerisinde hali hazırda çalışan 400 kişiye 01.12.2024 ve 01.04.2025 tarihleri arasında etik kurul tarafından onaylanan sorular ile anket çalışması yapılmış ve kadın görüşmecilerle mülakatlar gerçekleştirilerek katılımcı gözlem yöntemi tekniği ile çıkan sonuçlar desteklenmiştir. Araştırmalar ve yapılan röportajlara göre bilişim ve teknoloji sektörü içerisinde kadın çalışanların bu alanlara gösterdiği ilgi, alaka ve çalışmaların, sektör içerisindeki adaletsizlikler, aile ve iş yaşam dengesindeki büyük sorumluluklar ve kariyerini daha yüksek seviyelere çıkarabilmesi için örnek alabileceği kadın rol modellerin azlığından dolayı sekteye uğradığı ve yüksek seviyelere çıkılmasını çok daha zor hale getirdiği gözlenmiştir. Bu sorunlara ek olarak erkek egemen çalışma ortamları ve bu ortamların yarattığı gergin ve dışlayıcı yapılar, gelir adaletsizlikleri, yönetici desteklerinin az olması ve temel haklara erişimde yaşanan sıkıntılar kadınların sektör içerisinde kariyerini devam ettirmesine yönelik motivasyonlarını en aza indiren sebepler olduğu tespit edilmiştir. Bu tespitler göz önüne alındığında kadınların gerçek yeteneklerini ve potansiyellerini sergilemekte geri kaldığı görülmüştür. Edinilen bu sonuçlar, bilişim teknolojileri gibi büyük maddi harcamaların yapıldığı ve yenilikçi gelişmelerin yaşandığı bir sektör içerisinde kadın çalışanların sayısının daha da yukarılara çıkarılmasının yalnızca adalet kavramıyla alakalı olmadığını, aynı zamanda rekabet gücü ve ekonomik kalkınma açısından düşünüldüğünde bir gereklilik olduğunu ortaya koymaktadır. Araştırma, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine göz önünde bulundurularak politikalar geliştirilmesi, şirketlerin kendi içlerindeki kültür kavramlarını gözden geçirmesi, devletler tarafından teşvik edici uygulamaların geliştirilmesi ve kadın çalışanlara yönelik desteklerin arttırılmasının bir gereklilik olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Creative industries provide an important formation for the global economy, guided by evolving and and changing information technologies The software industry, which is a part of the creative industries, is biased to women who want to step into the sector as well as having a great power in terms of innovation and global economy.. In particular, social prejudices that some fields such as STEM and jobs that require technical skills are not suitable for women prevent from entering the sector, progressing in terms of career and holding high positions. These views increase gender injustice within the sector, restricting the creative perspective and narrowing the sector. In this respect, when the software sector is examined, a comprehensive research has been carried out by using quantitative and qualitative research methods. Questions approved by the ethics committee between 01.12.2024 and 01.04.2025 with 400 people currently working in the sector were conducted and the results were supported by conducting interviews with female interviewers. According to researches and interviews, the interests and studies shown by female employees in the field of information and technology in this field are interrupted due to the injustices and studies in the sector, the responsibilities in the family and work life balance, the lack of female role models that they can take as an example to raise their careers to high levels, and It has been observed that it makes it much more difficult to reach higher levels. In addition to these problems, it has been determined that the tense and exclusionary structures created by the male-dominated working environments, the inequality of income, the lack of managerial support and the difficulties experienced in the access to fundamental rights have minimized the motivation of women to continue their careers in the sector. Considering these findings, it has been observed that women fall behind in displaying their true talents and potentials. These results show that increasing the number of female employees in an sector such as information and technologies, where there are big money and developments, is not only related to the concept of justice, but also a necessity when considered in terms of competitiveness and economic development. The research shows that it is a obligation to develop policies considering gender inequality, to review the cultural concepts of companies, to develop incentive practices by states and to increase support for women employees.