16. yüzyıl Osmanlı minyatürleri ve Avrupa resimlerinde çocuk tasvirleri
Child depictions in 16th century Ottoman miniatures and European paintings
  1. Tez No: 978540
  2. Yazar: SEMA NUR AKKAFA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN ÖZ, DOÇ. DR. ALPHAN YUSUF AKGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Eğitim ve Öğretim, Tarih, Art History, Education and Training, History
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Çocukluk, Osmanlı, Minyatür, Avrupa, Resim, Child, Childhood, Ottoman, Miniature, Europe, Painting
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Erken Çocuklukta Ahlak ve Değer Eğitimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu çalışma, 16. yüzyılda üretilmiş minyatür ve resimlerde çocuk temsillerini incelemektedir. Araştırmanın temel amacı, söz konusu görsel kaynaklarda çocuk figürlerinin nasıl betimlendiğini analiz etmek ve dönemin sosyo-kültürel bağlamı içerisinde çocuk ve çocukluk algılarını ortaya koymaktır. Çalışmada doküman analizi yapılarak elde edilen görseller sınıflandırılmış ve tarihsel açıdan yorumlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, çocukluk tarihine ışık tutabilecek nitelikteki görsel materyaller oluşturmaktadır. Bu materyaller, 16. yüzyıla tarihlenen minyatürler ve resimlerden oluşmaktadır. Minyatürlere, Türkiye'de ve yurt dışında bulunan, kamuya açık kütüphanelerde yer alan minyatürlü el yazmaları taranarak ulaşılmış; ardından ilgili kurumlarla iletişime geçilerek temin edilmiştir. Resimler ise çevrim içi erişime açık, çeşitli uluslararası dijital koleksiyonlar ve kütüphaneler aracılığıyla elde edilmiştir. Elde edilen görseller, ait oldukları kurumlara (kütüphane ya da koleksiyon) ve Maxqda nitel veri analiz yazılımı aracılığıyla oluşturulan tematik kodlamalara göre sınıflandırılmıştır. Bu sınıflandırma doğrultusunda, minyatürler ve resimler ilgili temalar çerçevesinde karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucu karşılaştırılması yapılan minyatür ve resimlerde yer alan çocukların toplumda farklı sosyal statülerde bulunduğu ve bulundukları statülere uygun olarak tasvir edildiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The focus of this study is the representation of children in miniatures and paintings produced during the 16th century. Accordingly, the primary aim is to examine how child figures were depicted in these artworks and to explore contemporary perceptions of children and childhood within the socio-cultural context of the period. In this study, the visual materials obtained through document analysis have been classified and interpreted from a historical perspective. The sample group comprises visual sources deemed significant in shedding light on the history of childhood. These sources include 16th century miniatures and paintings. The miniatures were identified through a survey of illustrated manuscripts held in public libraries both in Türkiye and internationally and were subsequently acquired by establishing contact with the respective institutions. The paintings were sourced from a range of international digital collections and libraries with open online access. The visual materials identified through these searches were categorized based on their institutional origin (library or collection) as well as thematic frameworks developed using the Maxqda qualitative data analysis software. The miniatures and paintings were then examined through comparative analysis within their respective thematic categories. The research found that the children depicted in the compared miniatures and paintings occupied different social statuses within society and were portrayed in accordance with these respective statuses.