Marka logolarında kullanılan renklerin tüketici algısına etkisinin incelenmesi
Examining the effect of colors used in brand logos on consumer perception
  1. Tez No: 978585
  2. Yazar: SEDA ERFİDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE UĞURLU AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Logo, Marka İmajı, Renk Algısı, Tüketici Davranışı, Brand Image, Color Perception, Consumer Behavior, Logo Design
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nöropazarlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöropazarlama Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, marka logolarında kullanılan renklerin tüketici algısına etkisinin İncelenmesini amaçlamaktadır. Araştırma Türkiye'de 18 yaş ve üzeri 384 katılımcıdan çevrimiçi anket ile veri toplamıştır, kolayda ve kartopu örnekleme yöntemleri kullanılmıştır. Veri aracı demografik bölüm ve onbeş ifadeli beşli Likert Marka Logosu Renk Algısı Formudur; veriler SPSS 25 ile analiz edilmiştir. Güvenilirlik ve normallik kontrollerinin ardından bağımsız örneklemler t testi, tek yönlü ANOVA ve Pearson korelasyon analizleri uygulanmıştır. Bulgular, logo renklerinin marka imajı, güvenilirlik, kalite algısı, tanınırlık ve ayırt edicilik üzerinde olumlu etkiler oluşturduğunu göstermektedir. En yüksek ortalama tanınma ve hatırlamaya ilişkin maddede X̄ = 3,83, en düşük ortalama ise karar verme hızlandırma maddesinde X̄ = 3,22 olarak bulunmuştur. Cinsiyete göre kadın katılımcıların hatırlama ve kalite algısına ilişkin puanları erkeklere göre anlamlı biçimde daha yüksektir (p < 0,05; p < 0,01). Medeni durum analizi markaya güven oluşturma maddesinde evli katılımcıların daha yüksek puan verdiğini göstermiştir (p = 0,018). Eğitim düzeyi bazı maddelerde farklılaşma getirmiş; ilgili maddeler için p değerleri 0,019; 0,004 ve 0,035 olarak raporlanmıştır. Korelasyonlar renk algıları ile satın alma eğilimleri arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler ortaya koymaktadır. Sonuç olarak logo renkleri estetik bir tercih olmaktan çıkarılarak stratejik pazarlama aracı olarak ele alınmalıdır. Öneriler arasında hedef kitleye özgü renk stratejileri, tanınırlık ve hatırlamayı önceliklendiren tasarım, A/B testleri ve algı ölçümleri ile doğrulama ve uygulama rehberleri hazırlanması yer almaktadır. İleri araştırmalar için deneysel tasarımlar, göz izleme ve biyometrik ölçümler önerilmektedir. Araştırma marka yöneticilerine demografik farklılıkları göz önünde bulundurarak renk seçimlerini hedefe yönelik planlama ve uygulama konusunda somut rehberlik sunmaktadır
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the impact of colors used in brand logos on consumer perception. The research was conducted with 384 participants aged 18 and above in Turkey, using an online survey administered through convenience and snowball sampling methods. The data collection tool consisted of a demographic section and a fifteen-item, five-point Likert-type“Brand Logo Color Perception Form”. The data were analyzed with SPSS 25. After reliability and normality tests were confirmed, independent samples t-tests, one-way ANOVA, and Pearson correlation analyses were performed. The findings indicate that logo colors create positive effects on brand image, trustworthiness, perceived quality, recognition, and distinctiveness. The highest mean score was observed in the item related to recognition and recall (X̄ = 3.83), while the lowest was in the item concerning decision acceleration (X̄ = 3.22). Gender-based comparisons revealed that female participants scored significantly higher than males in recall and quality perception (p < .05; p < .01). Marital status analysis showed that married participants reported higher trust toward the brand (p = .018). Education level produced significant differences in several items, with p-values of .019, .004, and .035. Correlation analyses demonstrated positive and significant relationships between color perceptions and purchase tendencies. In conclusion, logo colors should be considered not merely as aesthetic choices but as strategic marketing tools. Recommendations include developing target-specific color strategies, prioritizing recognition and recall in design, verifying choices through A/B testing and perception measurements, and preparing implementation guidelines. For future studies, experimental designs, eye-tracking, and biometric measures are suggested. This research provides practical guidance for brand managers by emphasizing the importance of considering demographic differences in planning and applying color strategies effectively.