Stokastik çok kriterli kabul edilebilirlik analizi ile kurumsal alım için bilgisayar seçimi
Computer selection for institutional procurement using stochastic multicriteria acceptability analysis
- Tez No: 978608
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ IRMAK UZUN BAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: SMAA-2, SMAA-2
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
Özet
Teknolojinin hızla gelişmesi, kurumların bilgi işlem altyapılarını düzenli olarak güncellemelerini zorunlu kılmaktadır. Özellikle çok sayıda çalışana sahip büyük ölçekli kuruluşlarda kişisel bilgisayarların toplu şekilde yenilenmesi, maliyet, performans ve teknik kriterler doğrultusunda karmaşık bir karar süreci gerektirmektedir. Bu süreçte, farklı sağlayıcıların sunduğu bilgisayar modelleri arasından en uygun seçeneğin belirlenmesi, kurumların öncelikleri ve piyasa belirsizlikleri nedeniyle güçleşmektedir. Bu tezde, toplu bilgisayar alımlarında karşılaşılan çok kriterli ve belirsizlik içeren karar problemlerine çözüm sunmak amacıyla, Stokastik Çok Kriterli Kabul Edilebilirlik Analizi (SMAA) yönteminin SMAA-2 varyantı kullanılmıştır. Bu yöntem, karar vericinin kriter ağırlıkları ve tercihleri hakkında kesin bilgi sahibi olunmadığı durumlarda bile, olası senaryoları dikkate alarak en kabul edilebilir alternatifleri belirlemeyi mümkün kılar. Sunulan karar destek yaklaşımı; teknik performans, maliyet ve servis erişimi gibi farklı kriterleri bütüncül şekilde değerlendirerek kurumların kaynaklarını etkin kullanmasına yardımcı olur. Gerçekleştirilen uygulama çalışmasında, Pro Tower 290 G9 modeli yüksek çok çekirdek performansı ve SSD okuma hızı sayesinde %55,5 oranıyla en yüksek ilk tercih olasılığına sahip olmuştur. SMAA çıktıları olan RAI, CWV ve CF değerleri; sıralama eğilimlerini, bu eğilimlerin arkasındaki kriter yapılarını ve model tercihinin istikrarını analiz etmektedir. Böylece, çalışma stratejik donanım yatırımlarında veri temelli, esnek ve açıklanabilir kararların alınmasına katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Rapid technological advancements necessitate regular updates to organizations' IT infrastructures. Mass renewals of personal computers, particularly in large-scale organizations with numerous employees, require a complex decision-making process based on cost, performance, and technical criteria. During this process, determining the most suitable option from among computer models offered by different vendors is complicated by organizations' priorities and market uncertainties. In this thesis, the SMAA-2 variant of the Stochastic Multi-Criteria Acceptability Analysis (SMAA) method is used to address multi-criteria and uncertain decision-making problems encountered in mass computer purchases. This method enables the determination of the most acceptable alternatives by considering possible scenarios, even when the decision maker's criteria weights and preferences are not precisely known. The presented decision support approach helps organizations utilize their resources effectively by holistically evaluating various criteria such as technical performance, cost, and service access. In the application study, the Pro Tower 290 G9 model achieved the highest first-choice probability at 55.5% thanks to its high multi-core performance and SSD read speed. SMAA outputs, including RAI, CWV, and CF, analyze ranking trends, the underlying criteria structures, and the stability of model preference. Thus, the study contributes to data-driven, flexible, and explainable decisions regarding strategic hardware investments.