Ağrıyı derecelendirmek ve takip etmek için yeni geliştirilmiş olan VATAS uygulamasının; VAS, NRS, VRS ve mobile VAS ile karşılaştırılarak tekrarlanabilirliğinin, güvenilirliğinin ve uygulanabilirliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the repeatability, reliability, and applicability of the newly developed VATAS application for pain rating and monitoring, in comparison with VAS, NRS, VRS, and mobile VAS
  1. Tez No: 978619
  2. Yazar: SERDAR AKI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SELÇUK SAYGILI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Anket, Ağrı, Güvenilirlik, Mobile VAS, NRS, Ölçek, Skala, Tercih, VAS, VATAS, VRS, Akut ağrı, Ağrı ölçümü, Mobile VAS, NRS, Pain, Preference, Questionnaire, Reliability, Scale, VAS, VATAS, VRS, Acute pain, Pain measurement
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Ağrı hastaların yaşam kalitesini, ameliyat sonrası erken mobilitesini, hastanede kalış süresini ve sağlık hizmeti maliyetlerini doğrudan etkileyen çok boyutlu bir deneyimdir. Ağrının etkin ve doğru yönetilmesi için etkinliği doğrulanmış, standartlaştırılmış ve kolay erişilebilir ağrı değerlendirme araçları kullanılmalıdır. Bu çalışmanın amacı postoperatif dönemde yaygın olarak kullanılan Görsel Analog Skala (Visual Analog Scale; VAS), Numerik Ağrı Değerlendirme Skalası (Numerical Rating Scale; NRS), Sözel Ağrı Değerlendirme Skalası (Verbal Rating Scale; VRS) ve Mobile VAS yöntemleri ile ağrıyı derecelendirmek ve takip etmek için yeni geliştirilmiş olan Görsel, İşitsel ve Dokunsal Analog Skala (The Visual, Auditory and Tactile Analogue Scale; VATAS) uygulamasının karşılaştırılarak; VATAS'ın tekrarlanabilirliğinin, güvenilirliğinin ve uygulanabilirliğinin değerlendirilmesidir. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışma Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Klinik Araştırmaları Etik Kurul onayı alındıktan sonra aynı kliniğin yatan hasta servisinde yürütülmüştür. Araştırma Ekim 2024- Haziran 2025 tarihleri arasında kemik kırığı nedeniyle ameliyat edilmiş ve hastanede yatarak tedavi gören hastalar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Hastaların anlık ağrısı ameliyat sonrası ilk ve ikinci vizitlerinde (vizitler arası aralık takriben 12 saat olacak şekilde) VAS, NRS, VRS, Mobile VAS ve VATAS ağrı skorlama yöntemleri ile değerlendirilmiştir. İkinci vizitte, çalışmaya dahil edilen tüm hastalara“Ağrı ve Ağrı Skala Anketi”uygulanarak, bu ölçeklere ilişkin algı, ilgi, anlama düzeyi ve tercihleri değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamında, katılımcıların yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi gibi demografik bilgileri ile kırık tanıları kayıt altına alınmış; yaşlı bireylerde ek olarak bilişsel fonksiyonlar değerlendirilmiştir. Ağrı tedavisi, kliniğin çalışma protokolünden bağımsız olarak ve klinik standartlara uygun şekilde sürdürülmüştür. Kullanılan tüm ölçekler hakkında hastalara bilgi verilmiş, dijital uygulamalar tablet cihaz üzerinden sunulmuştur. Veri analizinde, ölçekler arasındaki uyum, güvenilirlik düzeyleri; ölçeklerin tavan etkileri, duyarlılık ve özgüllük değerleri istatistiksel yöntemlerle incelenmiştir. Hastaların ağrı skala tercihlerinin dağılımı, nedenleri ve demografik veriler ile ilişkisi değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizler SPSS yazılımı kullanılarak yapılmış ve anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. BULGULAR: Bu çalışma, postoperatif dönemde akut ağrı yaşayan 202 hastanın katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların yaş ortalaması 42,49±17,33 olup, yaklaşık üçte ikisi erkek (%67,3) ve yarısına yakını ilkokul mezunudur (%47,02). VAS, NRS, VRS, Mobile VAS ve VATAS ölçeklerinin hem birinci hem ikinci vizitlerdeki ölçüm sonuçları ile ölçümler arasındaki değişim miktarları karşılaştırılmıştır. Korelasyon analizleri, tüm ölçekler arasında yüksek düzeyde uyum olduğunu ve en yüksek uyumun VATAS ile Mobile VAS arasında bulunduğunu göstermiştir. Hasta beyanına dayalı değerlendirmelerde, VATAS ve NRS'nin ağrıdaki artış ve azalışı belirlemede benzer biçimde yüksek duyarlılık ve özgüllük sergilediği belirlenmiştir. Çalışmada kullanılan hiçbir ölçekte tavan etkisi gözlenmemiştir. Ayrıca, ağrısında değişiklik olmadığını beyan eden hasta grubunda test-tekrar test yöntemi ile yapılan güvenilirlik analizlerinde tüm ölçeklerin kararlı bir performans sergilediği görülmüştür. Anket sonuçlarına göre, hastaların %66,8'i birinci vizitten ikinci vizite ağrılarında azalma olduğunu bildirmiştir. Tüm yaş, cinsiyet ve eğitim düzeyi gruplarında en sık tercih edilen ölçek VATAS (%59,40) olmuştur. Skala tercihleri ile yaş grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanırken (p<0,05), cinsiyet ve eğitim düzeyleri ile arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). SONUÇ: Bulgular, VATAS'ın hem anlık ağrı düzeyini hem de ağrıdaki değişimi değerlendirmede, geçerliliği literatürde kanıtlanmış klasik yöntemler (VAS, NRS ve VRS) ve Mobile VAS ile yüksek düzeyde uyum gösterdiğini ortaya koymuştur. Mobile VAS ile saptanan en yüksek uyum, dijital ağrı değerlendirme yöntemleri arasındaki ölçüm tutarlılığını destekler niteliktedir. Ayrıca VATAS'ın tüm demografik alt gruplarda en sık tercih edilen yöntem olması teknik güvenilirliğinin yanı sıra hasta memnuniyeti, klinik uygulanabilirlik ve geniş sosyodemografik kapsayıcılık açısından da önemli bir potansiyele sahip olduğunu göstermektedir. Bu sonuçlar, VATAS'ın geleneksel ölçeklere güçlü bir alternatif oluşturabileceğini ve özellikle dijital sağlık uygulamaları içinde etkin bir şekilde kullanılabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: Pain is a complex and multidimensional phenomenon that exerts a direct influence on patients' quality of life, early mobilization in the postoperative period, length of hospitalization, and overall healthcare costs. Achieving effective and accurate pain management necessitates the use of validated, standardized, and easily accessible assessment tools, the adoption of which represents a critical first step in optimizing pain control. The aim of this study is to evaluate the repeatability, reliability, and applicability of the newly developed VATAS (The Visual, Auditory and Tactile Analogue Scale) application for pain assessment and monitoring by comparing it with commonly used methods such as VAS (Visual Analog Scale), NRS (Numerical Rating Scale), VRS (Verbal Rating Scale), and Mobile VAS during the postoperative period. MATERIALS AND METHODS: This study was conducted in the inpatient ward of the Orthopedics and Traumatology Clinic at Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital, following the approval of the hospital's Clinical Research Ethics Committee. The research was carried out between October 2024 and June 2025 on patients who had undergone surgical treatment due to bone fractures and were hospitalized for postoperative care. Patients' current pain levels were assessed during the first and second postoperative visits (with an interval of approximately 12 hours between visits) using the VAS, NRS, VRS, Mobile VAS, and VATAS pain scoring methods. At the second visit, all participating patients were administered the“Pain and Pain Scale Questionnaire”in order to evaluate their perceptions, interest, comprehension, and preferences regarding these scales. Within the scope of the study, participants' demographic characteristics including age, sex, and educational level along with their type of fractures were recorded; in elderly individuals, cognitive functions were additionally evaluated. Pain management was maintained independently of the study protocol and in accordance with standard clinical practice. All participants were informed about the assessment tools, and the digital applications were administered via a tablet device. For data analysis, the correlation between the scales, their reliability levels, ceiling effects, as well as their sensitivity and specificity values were examined using statistical methods. The distribution of patients' pain scale preferences, the reasons underlying these preferences, and their associations with demographic variables were also analyzed. Statistical analyses were performed using SPSS software, with the significance level set at p < 0.05. RESULTS: This study was conducted with the participation of 202 patients experiencing acute postoperative pain. The mean age of the participants was 42,49 ± 17,33 years, approximately two-thirds were male (67,3%), and nearly half were primary school graduates (47,02%). The measurement results obtained using the VAS, NRS, VRS, Mobile VAS, and VATAS during both the first and second postoperative visits, as well as the changes between these visits, were compared. Correlation analyses revealed a high level of agreement among all scales, with the strongest correlation observed between VATAS and Mobile VAS. In patient-reported assessments, VATAS and NRS demonstrated similarly high sensitivity and specificity in detecting both increases and decreases in pain intensity. No ceiling effects were observed for any of the scales used in the study. Furthermore, in the subgroup reporting no change in pain, test–retest reliability analyses indicated stable performance across all scales. According to the questionnaire results, 66,8% of patients reported a reduction in pain from the first to the second visit. Across all age, sex, and educational level groups, VATAS was the most frequently preferred scale (59,40%). While a statistically significant association was found between age group and scale preference (p < 0,05), no significant differences were observed with respect to sex or educational level (p > 0,05). CONCLUSİON: The findings indicate that VATAS demonstrates a high level of correlation with well established and literature validated traditional methods (VAS, NRS, and VRS) and Mobile VAS in evaluating both real-time pain intensity and changes in pain levels. The strongest correlation observed with Mobile VAS further supports the measurement consistency among digital pain assessment methods. Furthermore, its position as the most frequently preferred method across all demographic subgroups underscores its potential not only in terms of technical reliability but also with respect to patient acceptability, clinical feasibility and broad sociodemographic applicability. Collectively, these findings suggest that VATAS constitutes a promising alternative to conventional scales and holds considerable potential for effective integration into contemporary digital health applications.