Erişkin yaş grubundaki kadınlarda üriner inkontinans sıklığı ve sebep olan faktörler
  1. Tez No: 978618
  2. Yazar: ESLEM ALİOĞLU KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE DİDEM ESEN, DR. AYBÜKE BACANLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: üriner inkontinans, ICIQ-SF, birinci basamak, kadın sağlığı, obezite, diyabet, üriner enfeksiyon, urinary incontinence, ICIQ-SF, primary care, women's health, obesity, diabetes, urinary tract infection
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Birinci basamak hasta profiline benzer bir örneklemde kadınlarda üriner inkontinansın (Üİ) sıklığını, şiddetini ve ilişkili etmenleri değerlendirmek. YÖNTEM: Tanımlayıcı-kesitsel tipteki bu araştırmaya 01.10.2024–15.12.2024 tarihleri arasında Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Gülbahar Eğitim Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran toplam 214 kadın dahil edilmiştir. Katılımcılara sosyodemografik ve obstetrik özellikleri sorgulayan anket uygulanmış, üriner inkontinans varlığı ve şiddeti Uluslararası İdrar Kaçırma Sorgulama Formu-Kısa Formu (ICIQ-SF) ile değerlendirilmiştir. Veriler IBM SPSS Statistics v25.0 programında analiz edilmiştir. Karşılaştırmalarda t-testi, Ki-kare/Fisher testleri ve Spearman korelasyonları; risk etmenlerini belirlemede lojistik regresyon (Enter) kullanıldı. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. BULGULAR: Katılımcıların %14,5'inde orta/şiddetli Üİ saptandı. Çok değişkenli analizde, evlilik süresi daha uzun olanlarda risk arttı (aOR 1,12; %95 GA 1,03–1,23). Yüksek BKİ, bağımsız belirleyici olarak kaldı (aOR 2,85; %95 GA 1,12–7,24). Sık idrar yolu enfeksiyonu öyküsü olanlarda risk belirgin yükseldi (aOR 5,92; %95 GA 2,04–17,20) ve diyabet varlığında olasılık arttı (aOR 6,33; %95 GA 1,41–28,42). Yaş, sınırda anlamlıydı (aOR 1,04; %95 GA 1,00–1,09). Doğum şekli, doğum aralığı, makrozomi öyküsü ve uzamış doğum süresi gibi obstetrik değişkenler çok değişkenli modelde anlamlı bulunmadı. Modelin açıklayıcılığı orta düzeydeydi (Nagelkerke R²=0,41). SONUÇ: Üİ, yalnızca yaşlanma ile açıklanamayacak, yönetilebilir/önlenebilir etmenlerle ilişkili bir sorundur. Birinci basamakta risk temelli tarama (özellikle yüksek BKİ, diyabet ve tekrarlayan enfeksiyon öyküsü olan kadınlarda) ile kilo yönetimi, glisemik kontrol, UTİ profilaksisi ve pelvik taban kas eğitimi gibi müdahaleler önceliklendirilmelidir. Obstetrik değişkenlerin anlamlılık göstermemesi, gebeliğin/doğurganlık sürecinin toplam yükünün doğum şeklinden daha belirleyici olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: To evaluate the prevalence, severity, and correlates of urinary incontinence (UI) among women in a primary-care–like population. METHODS: This descriptive cross-sectional study included 214 women aged ≥18 years who presented to Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Gülbahar Eğitim Aile Sağlığı Merkezi between 01.10.2024 and 15.12.2024. A questionnaire captured sociodemographic and obstetric characteristics, and UI presence/severity was assessed with the International Consultation on Incontinence Questionnaire–Short Form (ICIQ-SF). Data were analyzed in IBM SPSS Statistics v25.0. Group comparisons used independent-samples t-tests and chi-square/Fisher tests; associations used Spearman correlations; independent predictors were examined with multivariable logistic regression (Enter method). Statistical significance was set at p<0.05. RESULTS: Moderate/severe UI was identified in 14.5% of participants. In adjusted models, longer marriage durationincreased risk (aOR 1.12; 95% CI 1.03–1.23). Higher BMI remained an independent predictor (aOR 2.85; 95% CI 1.12–7.24). Recurrent urinary tract infection history was strongly associated with risk (aOR 5.92; 95% CI 2.04–17.20), as was diabetes (aOR 6.33; 95% CI 1.41–28.42). Age showed borderline significance (aOR 1.04; 95% CI 1.00–1.09). Obstetric variables—delivery mode, inter-delivery interval, macrosomia history, and prolonged labor—were not significant after adjustment. Model explanatory power was moderate (Nagelkerke R²=0.41). CONCLUSION: UI in women is linked to modifiable/preventable factors beyond aging alone. Primary care should prioritize risk-based screening—particularly among women with high BMI, diabetes, or recurrent UTIs—and emphasize weight management, glycemic control, UTI prophylaxis, and pelvic floor muscle training. The lack of independent effects for obstetric variables suggests that cumulative reproductive load may be more influential than delivery mode.