Üniversite öğrencilerinin çevre okuryazarlık ve küresel ısınma bilgi düzeyleri ile eko-anksiyete durumları arasındaki ilişki
The relationship between university students' environmental literacy and global warming knowledge levels and their eco-anxiety status
  1. Tez No: 978654
  2. Yazar: BAHAR BOZKURT AKSU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİL ÖZCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre eğitimi, çevre okuryazarlığı, çevre sağlığı, eko-anksiyete, küresel ısınma bilgi düzeyi, lisans öğrencisi, Environmental education, environmental literacy, environmental health, ecoanxiety, global warming knowledge level, undergraduate student
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, farklı alanlarda dört yıllık üniversite eğitimi alan üniversite öğrencilerinin çevre okuryazarlık ve küresel ısınma konularındaki bilgi düzeyleri ile ekoanksiyete durumları arasında korelasyon olup/olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu tez çalışması kesitsel bir araştırma olup, nicel verilere dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma 2022-2023 akademik yılında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi merkez kampüsünde bulunan dört yıllık eğitim veren fakültelerde öğrenim gören, lisans öğrencileri ile yüz yüze gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubunu oluşturan 721 öğrenciye, toplam 99 soru ve dört bölümden oluşan bir anket uygulanmıştır. Anket sonuçları SPSS 15.0 programına girilerek frekans, t-testi, ANOVA, ki-kare ve Pearson's korelasyon analizleri ile değerlendirilmiştir. Anketin cronbach alfa güvenirlik katsayısı α= 0,93 olarak bulunmuştur. Öğrencilerin çevre okuryazarlığı ve küresel ısınma bilgi düzeyleri ile ekoanksiyete durumları arasındaki ilişki araştırılmıştır. Bulgular: Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin çevre okuryazarlık ve küresel ısınma bilgi düzeyleri arttıkça, eko-anksiyete düzeylerinin azaldığı görülmüştür. Sonuç: Öğrencilerin çevre okuryazarlığı ve küresel ısınma hakkında bilgi düzeyinin artırılması için müfredata bu konuların dahil edilmesi eko-anksiyete düzeyini düşürecektir. Fakülte ayırt etmeksizin her öğrencinin genel kültür düzeyinde de olsa bu konularda bilgi sahibi olması hem sürdürülebilir çevre bilincinin gelişmesi hem gelecek nesillerin duyarlı yetişmesini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to determine whether there is a correlation between university students' knowledge levels on environmental literacy and global warming and their eco-anxiety status in order to analyze eco-anxiety (ecological anxiety) in its various dimensions. Material and Methods: This thesis is a cross-sectional study based on quantitative data. The study was conducted face-to-face with undergraduate students enrolled in four-year faculties at Aydın Adnan Menderes University's main campus during the 2022-2023 academic year. A four-part survey consisting of 99 questions was administered to the 721 students who constituted the study group. The survey results were entered into SPSS 15.0 and analyzed using frequency, t-test, ANOVA, chi-square, and Pearson's correlation analyses. The Cronbach's alpha reliability coefficient for the survey was found to be α=0.93. The relationship between the students' environmental literacy and global warming knowledge levels and their eco-anxiety was investigated. Results: In this study, it was observed that as the environmental literacy and global warming knowledge levels of university students increased, their eco-anxiety levels decreased. Conclusion: Including these topics in the curriculum to increase students' environmental literacy and knowledge about global warming will reduce the level of eco-anxiety. Regardless of faculty, having knowledge on these topics, even at a general cultural level, will both develop sustainable environmental awareness and ensure that future generations are raised sensitively.