Ortaokul matematik öğretmeninin tam sayılarda çarpma ve bölme konusuna yönelik bilgisinin dörtlü bilgi modeli bağlamında incelenmesi
An investigation into a middle school mathematics teacher's knowledge of integer multiplication and division in the context of the knowledge quartet
  1. Tez No: 978676
  2. Yazar: SEMA YILDIZ AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REYHAN TEKİN SİTRAVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Dörtlü bilgi modeli, tam sayılarda çarpma ve bölme işlemi, ortaokul matematik öğretmeni, Matematik, Matematik eğitimi, Ortaokul öğretmenleri, Tam sayılar, Öğretmen yeterliliği, Öğretmenler, Knowledge quartet model, multiplication and division of ıntegers, ın-service mathematics teacher, Knowledge quartet, Mathematics, Mathematics education, Secondary school teachers, Integers, Teacher proficiency, Teachers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Öğrencilerin kavram ve işlemleri öğrenebilmesi için öğretmenlerin nitelikli bir öğretim gerçekleştirmesi gerekmektedir. Bu bağlamda öğretmenlerin sahip olduğu alan ve alan öğretimi bilgileri nitelikli bir öğretim için önemli bir role sahiptir. Özellikle matematiksel düşünme yeteneğini geliştiremeyen, matematik becerilerini günlük hayatta nasıl kullanacaklarını yeterince bilemeyen öğrenciler için olası engelleri ortadan kaldırmada alan ve alan öğretimi bilgileri etkilidir. Bu bağlamda öğretmenlerin nitelikli alan ve alan öğretimi bilgisini ve bu bilgileri uygulama aşamasında nasıl kullanacağını bilmesi gerekmektedir. Ayrıca, öğrencilerin öğrenmekte zorluk yaşadıkları konulara yönelik öğretmenlerin bilgisinin yüksek düzeyde olması öğrencilerin bu konuları daha iyi bir şekilde öğrenmelerini sağlayacaktır. Bu bağlamda, öğretmenlerin, öğrencilerin en çok zorlandıkları konulardan biri olan tam sayılarda çarpma ve bölme işlemlerine yönelik kapsamlı bilgiye sahip olmaları önemlidir. Bu nedenle bu çalışmanın amacı bir ortaokul matematik öğretmeninin tam sayılarda çarpma ve bölme konusuna yönelik bilgisini Dörtlü Bilgi Modeli (DBM) bağlamında incelemektir. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılarak durum çalışması deseninden faydalanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu bir ortaokul matematik öğretmeni oluşturmaktadır. Veriler kamera ile kayıt edilerek beş ders saati boyunca yapılan sınıf gözlemi, ders planı ve soru seti vasıtasıyla toplanmıştır. Sınıf gözlemi öncesinde ise öğretmenle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Veriler DBM'nin boyutlarında belirtilen ilgili kodlara göre analiz edilmiştir. Veriler incelendiğinde öğretmenin DBM bağlamında bilgisinin tam sayılarda çarpma ve bölme işlemini kavramsal olarak öğretmek için yeterli olduğu görülmektedir. Fakat, öğretmen DBM'nin her boyutunda aynı yeterliliğe sahip değildir. Ayrıca, tam sayılarda çarpma ve bölme konularında sahip olduğu bilgi yeterliliği de çeşitlilik göstermektedir. Bu bağlamda öğrencilerin kavramsal anlamada zorluk çektikleri konularda, öğretmenlerin bilgisini DBM'nin tüm boyutlarına göre incelemek hem teorik hem de pratik açıdan matematik eğitimine katkı sağlayacaktır. Ayrıca, öğretmenlerin yeterliliğinin az olduğu bilgilerde öğretmen ve öğretmen adaylarının gelişimine katkı sağlayacak mesleki gelişim programları düzenlenebilir.
Özet (Çeviri)
Teachers need to provide high-quality instruction for students to learn concepts and procedures. In this context, teachers' subject matter knowledge and pedagogical content knowledge play a crucial role in providing high-qualified teaching. This is particularly important for students who struggle to develop mathematical thinking and apply it in everyday life. Addressing potential barriers for these students relies significantly on the teachers' subject matter knowledge and pedagogical content knowledge. Therefore, teachers must know how to apply their subject matter and pedagogical content knowledge effectively. Additionally, teachers' high level of knowledge about the subjects that students have difficulty learning will enable students to learn these subjects better. In this context, it is important for teachers to have comprehensive knowledge about multiplication and division of integers, which is one of the subjects that students have the most difficulty with. Thus, the aim of this study is to investigate a middle school mathematics teacher's knowledge within the framework of the Knowledge Quartet Model in the context of multiplication and division of integers. A qualitative research method was used in this study, with a case study design employed. The study group consisted of one middle school mathematics teacher. Data were collected through classroom observations over five class hour recorded on camera, as well as the semi-structured interviews, the teacher's lesson plans and a set of questions. The data were analyzed based on the codes of the Knowledge Quartet Model. The analysis indicates that the teacher's knowledge within the framework of the Knowledge Quartet Model was adequate to teach multiplication and division of integers conceptually. However, teachers do not possess the same level of proficiency across all dimensions of the DBM. Moreover, their knowledge proficiency shows variation particularly in the topics of integer multiplication and division. In this regard, examining teachers' knowledge through the dimensions of the DBM in areas where students struggle conceptually will contribute to mathematics education both theoretically and practically. In addition, in areas where teachers' proficiency is limited, professional development programs can be designed to support the growth of both in-service and pre-service teachers.