Preeklamptik ve normal gebeliklerde maternal serum ve plasental ADAMTS-13 düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of maternal serum and placental ADAMTS-13 levels in preeclamptic and normal pregnancies
  1. Tez No: 978677
  2. Yazar: SEDA MAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM POLAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, ADAMTS-13, maternal serum, plasenta, biyobelirteç, immünohistokimya, Preeclampsia, ADAMTS-13, maternal blood, placenta, biomarker, immunohistochemistry
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, preeklamptik ve normotansif sağlıklı gebeliklerde maternal serum ve plasental ADAMTS-13 düzeylerini karşılaştırmak ve bu düzeylerin fetal büyüme, doppler ultrason bulguları ve doğum haftası gibi klinik parametrelerle olan ilişkisini değerlendirmektir. Yöntem: Çalışma, prospektif kesitsel tasarımda yürütülmüştür. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde, 01.04.2025 - 01.10.2025 tarihleri arasında preeklampsi tanısı almış 50 gebe ile normotansif, komplikasyonsuz 50 gebe olmak üzere toplam 100 gebe çalışmaya dahil edilmiştir. Maternal serum ADAMTS-13 düzeyleri ELISA yöntemiyle, plasental ADAMTS-13 düzeyleri ise immünohistokimyasal yöntemle değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde SPSS 24.0 programı kullanılmış; parametrik veriler Student's t-testi, non-parametrik veriler Mann-Whitney U testi ile karşılaştırılmıştır. p<0,05 anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada preeklamptik gebelerde hem maternal serumda hem de plasental dokuda ADAMTS-13 düzeylerinin anlamlı şekilde düşük olduğu gözlemlenmiştir. Normal gebeliklerle kıyaslandığında, bu farklılık istatistiksel olarak da anlamlı bulunmuştur. ADAMTS-13 düzeyleri ile doğum haftası, doğum ağırlığı ve doppler ultrason parametreleri arasında pozitif yönde bir ilişki tespit edilmiştir. Bu bulgular, ADAMTS-13'ün preeklampsi patofizyolojisindeki rolünü desteklemektedir. Sonuç: Bu çalışma, ADAMTS-13 düzeylerinin preeklampsi patofizyolojisinde rol oynayabileceğini ve bu biyobelirtecin hastalığın tanı ve öngörüsünde potansiyel olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Bulgular, özellikle erken tanı ve olası komplikasyonların öngörülmesinde ADAMTS-13'ün klinik değeri olabileceğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to compare maternal serum and placental ADAMTS-13 levels between preeclamptic and normotensive healthy pregnancies and to evaluate the relationship of these levels with clinical parameters such as fetal growth, Doppler ultrasound findings, and gestational age at delivery. Methods: This was a prospective cross-sectional study conducted between April 1, 2025, and October 1, 2025, at the Department of Obstetrics and Gynecology, Başakşehir Çam and Sakura City Hospital. A total of 100 pregnant women were included: 50 diagnosed with preeclampsia and 50 normotensive, uncomplicated pregnancies. Maternal serum ADAMTS-13 levels were measured using ELISA, while placental levels were assessed via immunohistochemistry. Data were analyzed using SPSS version 24.0; Student's t-test and Mann-Whitney U test were used as appropriate, with a p-value <0.05 considered statistically significant. Results: In this study, ADAMTS-13 levels were observed to be significantly lower in both maternal serum and placental tissue of preeclamptic pregnancies. When compared to normal pregnancies, this difference was found to be statistically significant. A positive correlation was identified between ADAMTS-13 levels and gestational age at delivery, birth weight, and Doppler ultrasound parameters. These findings support the potential role of ADAMTS-13 in the pathophysiology of preeclampsia. Conclusion: The findings suggest that ADAMTS-13 may play a role in the pathophysiology of preeclampsia and could serve as a potential biomarker for early diagnosis and prediction of complications. This study supports the clinical value of ADAMTS-13 in monitoring preeclamptic pregnancies and enhancing perinatal outcomes.