The role of financial interest in campaign success: A signaling theory approach to equity crowdfunding
Finansal çıkarın kampanya başarısındaki rolü: Hisse senedi kitlesel fonlama üzerine bir sinyal teorisi yaklaşımı
  1. Tez No: 978697
  2. Yazar: MOHAMMAD ZAHERI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURZE YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kitlesel Fonlama, Kampanya Başarı Oranı, Finansal Çıkarı, Sinyal Teorisi, Girişim Sermayesi, Crowdfunding, Campaign Success Rate, Financial Interest, Signaling Theory, Venture Capital
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ted Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, platformların finansal çıkarları ile kitlesel fonlama kampanyalarının başarısı arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Veriler, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) resmi internet sitesinden doğrudan elde edilmiş olup, 2021 yılının ilk çeyreğinden 2024 yılının üçüncü çeyreğine kadar gerçekleştirilen 2.948 kitlesel fonlama teklifini kapsamaktadır. Kampanya başarı oranları üzerindeki finansal çıkar etkisini analiz etmek amacıyla çok değişkenli regresyon analizi kullanılmıştır. İki etkileşim etkisi test edilmiştir: firma yaşının ve kampanya başarı düzeyinin düzenleyici (moderating) rolü. Ayrıca, her iki hipotezde teklif miktarı ve çalışan sayısı kontrol değişkenleri olarak modele dâhil edilmiş; üçüncü hipotez özelinde firma yaşı da ayrıca kontrol edilmiştir. Bulgular, platform finansal çıkarları ile kampanya başarısı arasında pozitif bir ilişki olduğunu göstermekte; bu etkinin, özellikle yüksek düzeyde başarılı kampanyalar ve uzun süredir faaliyet gösteren firmalar için daha güçlü olduğunu ortaya koymaktadır. Bu sonuçlar, kitlesel fonlama başarısının belirleyicilerine dair daha derin bir anlayış sağlamanın yanı sıra, hem platformlar hem de yatırımcılar için pratik çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the relationship between financial interest and the success of crowdfunding campaigns. The data were directly extracted from the official website of the U.S. Securities and Exchange Commission (SEC), encompassing 2,948 crowdfunding offerings conducted between Q1 2021 and Q3 2024. A multivariate regression analysis was employed to examine the influence of financial interest on campaign success rates. Two interaction effects were tested: the moderating role of firm age and the moderating role of campaign success level. In addition, key control variables were incorporated into the models—namely, offering amount and number of employees in both hypotheses, and firm age specifically in the third hypothesis. The findings reveal a positive association between financial interest and campaign success, with stronger effects observed for highly successful campaigns and firms with longer operating histories. These results contribute to a deeper understanding of the determinants of crowdfunding success and offer practical implications for both platforms and investors.