Önay Sözer'in roman ve hikâyeleri üzerine bir inceleme
A study on the novels and stories of Önay Sözer
- Tez No: 978699
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EKREM GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Edebiyat, Roman, Türk dili ve edebiyatı, Türk romanı, Yeni Türk edebiyatı, Literature, Novel, Turkish language and literature, Turkish novel, New Turkish literature
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması Önay Sözer'in“Öteki”,“İsis'in Düğümü”,“Sonradan Yaşamak”,“Piri Reis'in Kayıp Adası”,“Sarsılanlar”,“Dolambaç”isimli romanlarını ve“Çıplak Gülüş”isimli hikâye kitabını yapısal ögeleri ve izleksel kurguları bakımından incelemeyi amaçlamaktadır. Bu tez çalışmasında yazarın her bir romanı yapı ve izlek başlıkları altında ayrı ayrı tahlil edilmiştir. İzlek incelemesinde ise her romanda ön plana çıkan tema ve izlekler; tarih, psikoloji ve felsefe bilimlerinin ışığında irdelenmiştir. Önay Sözer'in eserleri yalnızca bir kurmaca anlatı değil aynı zamanda kimlik, varoluş, bellek ve sanat üzerine felsefi bir sorgulama alanı sunmaktadır. Romanlarında da zaman, mekân ve karakter kurguları klasik roman anlayışının dışına taşınarak daha çok zihinsel ve varoluşsal düzlemlerde inşa edilmiştir. Yazar bütün bu konuları özgün bir dille ele almaktadır. Bu tez çalışmasında Önay Sözer'in romanları hem yapısal hem de izleksel açıdan kapsamlı bir biçimde değerlendirilmiştir. Sonuç olarak bu çalışma kapsamında gerçekleştirilen incelemeler, Sözer'in eserlerinin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine Önay Sözer's novels Öteki, İsis'in Düğümü, Sonradan Yaşamak, Piri Reis'in Kayıp Adası, Sarsılanlar, Dolambaç and his short story Çıplak Gülüş in terms of their structural elements and narrative constructs. Each of Sözer's works is analyzed individually in terms of structure and theme. In the thematic analysis, the prominent motifs and philosophical concerns in each novel are interpreted through the lenses of history, psychology, and philosophy. Sözer's literary production is not only fictional storytelling but also a field of philosophical inquiry centered on identity, existence, memory, and art. In his novels, the constructions of time, space, and character transcend the conventions of the classical novel, being reconstructed within psychological and existential dimensions. These concepts are explored through a distinct and original literary style. In this thesis, Önay Sözer's novels have been comprehensively evaluated from both structural and thematic perspectives. In conclusion, the analyses conducted within the scope of this study aim to contribute to a better understanding of Sözer's works.