Interaction of light-lanthanoid elements with dextran in their aqueous solutions and solid state
Hafif lantanoid elementlerinin sulu çözeltilerinde ve katı halde deksran ile etkileşimi
  1. Tez No: 97870
  2. Yazar: HİDAYET MAZI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dekstran, hafif-lantanoidler, sulu çözeltiler, kompleksleşme, Dextran, light-lanthanoids, aqueous solutions, complexation
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Dekstran, suda çözünebilen ve çok farklı disiplinlerde uygulama alanı bulmuş bir polimerdir. Bulunduğu ortamdaki inorganik ya da organik türlerle etkileşimi biyolojik sistemlerde özel bir önem arzetmektedir. Bu çalışmada dekstranın (T 500) üç farklı hafif lantanoid iyonu ile (La3*, Ce3*, Nd3+) etkileşmesi farklı yöntemlerle incelenmiştir. Dekstran/Ln3+ etkileşmeleri ve/veya kompleksleşmesi, dekstran/Ln çözeltilerinde sırasıyla viskozite, bulanıklaşma, çökelme ve iletkenlik davranışlarıyla izlenmiştir. Katı halde ise İR spektral ve termal çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Dekstran / Ln3+ çözeltilerinin viskozite ölçümlerinde Huggins ve Kraemer eşitliklerine göre hem intrinsik viskozite değerleri hem de eğimler dikkate alınmıştır. Viskozite sonuçlarına göre etkileşmeler La3+ > Ce3+ > Nd3* sırasını izlerken, [Ln3+] ~ 0.08 mol L"1 derişimlerinde etkileşme mekanizmalarında bir değişiklik bulunmuştur. Aynı iyonik dizi ve kritik derişim hem bulanıklaşma hem de çökelme çalışmalarında bulunmuştur. Çökelen miktarları esas alan bir matematik modelleme çalışması yapılmış ve bu çalışmada yüksek korelasyon bulunmuştur. Elde edilen komplekslerin spektroskopik karakterizasyonu için FTIR yöntemi kullanılmıştır. İR spektrumlanmn farklı bölgelerindeki değişimler izlenerek kullanılan hafif-lantanoid iyonlarının dekstran ile etkileşme mekanizması açıklanmaya çalışılmıştır. Aynı örneklerin termal kararlılıkları incelenmiş ve bozunma sıcaklıkları ile basamakları karakterize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Dextran is a water soluble polymer with many applications in a wide range of disciplines. Its interaction with the inorganic or organic species present in the medium is of particular interest with regard to biological systems. In this study, the interaction of dextran (T 500) with three different light-lanthanoid cations (La3+, Ce3+ and Nd3*) was investigated by various methods. The interactions and/or complexations were studied by following the viscosimetric, turbidimetric and conductometric behavior of the dextran/Ln3+ solutions. IR spectral and thermal measurements were performed in the solid state. Viscosity measurements were evaluated by considering both the Huggins and Kraemer equations and slopes. The interactions were found to decrease in the order of La3+ > Ce3+ > Nd3+ and a change in the interaction mechanism was noted at [Ln3+] ~ 0.08 mol L"1 concentration. The same ionic series and critical concentration were found within the cloud point and precipitation experiments. A mathematical model was applied to the precipitated amounts of complexes and a high correlation was obtained. Spectroscopic characterization was realized by the comparative interpretation of the FTTR. spectra of dextran and complexes. The mechanism of interaction was attempted to explain by recording the modifications in the certain regions of IR spectra. The thermal stabilities of the complexes were examined and the decomposition steps and temperatures were assigned with respect to the lanthanoid ions used.