Nakagami sönümlemeli kanallarda kafes kodlamalı kiplenimin başarımının incelenmesi
- Tez No: 97869
- Danışmanlar: MEHMET ŞAFAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kafes kodlamalı kiplenim, Nakagami dağılımlı sönümleme, hata olasılığı, çoklu kafes kodlamalı kiplenim, Trellis coded modulation, Nakagami fading, error probability, multiple trellis coded modulation
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada, kafes kodlamalı kiplenimin (trellis-coded modulation, TCM), toplanır beyaz Gauss gürültülü (additive white Gaussian noise, AWGN), kanalın yamsıra Rayleigh, Rice ve Nakagami dağılımlı sönümlemeli kanallardaki, başanmı incelenmiştir. Kafes kodlamalı kiplenimin genel kavramı ve temel ilkeleri özetlenmiştir. Ayrıca kullanılan kümelere ayırma (set partitioning) yöntemi anlatılmıştır. TCM' in Nakagami dağılımlı sönümlemeli kanaldaki başanmı farklı sönümleme parametre değerleri için incelenmiştir. Çalışmalar sırasında kanalın ideal bit dağıtım özelliğine sahip olduğu vede evre uyumlu olduğu varsayılmıştır. Nakagami sönümleme parametresinin artan değerlerinde başarımın arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Son olarak çoklu TCM' in Nakagami tipi sönümlemeli kanaldaki başanmı incelenmiş ve klasik TCM ile karşılaştırmalar yapılmıştır. Analiz sonuçlan çoklu TCM' in klasik TCM' e göre daha başanlı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, trellis-coded modulation, which is a bandwidth-efficient coded modulation scheme is analyzed in various types of channels, namely, additive white Gaussian noise channel (AWGN), Rayleigh, Rician and Nakagami fading channels. The concept and fundamentals of trellis coded modulation (TCM) and the set partitioning technique as a tool for designing TCM schemes are studied. Performance of TCM over Rician and Nakagami fading channels are comparitively studied. It is observed that the increase in the Nakagami fading parameter improves the performance of TCM over Nakagami fading channel. Bit error probabilities of conventional and multiple TCM in Nakagami fading channel are derived. Multiple TCM systems are analyzed. The results show that multiple TCM has superior bit error rate performance over conventional TCM systems.