Monografiya Gundê Stilîlê
Akarsu Köyünün Monografisi
  1. Tez No: 978775
  2. Yazar: FERHAN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECAT KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Akarsu Köyü, Folklor, Halk Kültürü, Monografi, Nusaybin, Folk Culture, Folklore, Monograph, Nusaybin, Akarsu Village
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Bilim Dalı
Özet
Folklor ya da halk bilimi, halk kültüründen meydana gelmektedir. Bir toplumun kültürünün yok olmaması ve gelecek kuşaklara aktarılması için o kültürün korunup kaydedilmesi gerekmektedir. Monografi bu amaç için başta gelen tekniklerden biridir. Bu çalışma, Mardin ili Nusaybin ilçesine bağlı Akarsu köyünün halk kültürünün incelenmesi ve tanıtılması için hazırlanmıştır. Monografî yoluyla, halk kültürü unsurları derinlemesine bir şekilde incelenmiş, tasnif edilmiş ve kayıt altına alınmıştır. Akademik araştırma ve okumaların dışında saha çalışmaları ve materyal toplama işlemi de gerçekleştirilmiştir. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çalışmanın teorik ve kavramsal çerçeveleri, ikinci bölümde genel bir bakışla Akarsu köyü, üçüncü bölümde Akarsu köyünün halk kültürü, dördüncü bölümde halk edebiyatı, beşinci bölümde de halk tiyatrosu ve halk müziği yer almaktadır. Özellikle üçüncü bölümde adet ve töre, halk inanışları, halk sanatları, geçiş dönemleri, halk bilimi gibi alt bölümler bulunmakta ki bunlar doğrudan toplum yaşantısını yansıtmaktadır. Özellikle bu alt bölümlerde, halk kültürü unsurları tespit ve örneklerle derlenmiş ve yazıya geçirilmiştir. Bu çalışmanın amacı Akarsu köyünün halk kültürünü göstermek ve özellikle de Akarsu köyünün muhtelif folklor unsurlarını açıklamaktır. Bu çalışmayla, Akarsu köyü ve çevresi hakkındaki sorular cevaplandırılmıştır. Ayrıca Akarsu köyünün halk kültürüne dikkat çekmek de amaçlanmıştır. Toplumsal hafızayı yansıtan örnekler, kaynak kişilerin ağzından veya gözlem yoluyla elde edilmiştir. Uzun yıllar boyunca toplum üyelerinin davranışlarıyla biçim alan halk kültürü, toplumu temsil etmektedir. Ayrıca bir kültürel kimlik ve doğal ifade biçimini yaratmaktadır. Bu çalışma da Akarsu köyünün yazılı bir halk kültürü ifadesidir.
Özet (Çeviri)
Folklore or folklore studies consists of folk culture. In order for the culture of a society not to disappear and to be passed on to future generations, that culture must be preserved and recorded. Monograph is one of the primary techniques for this purpose. This study was prepared to examine and promote the folk culture of Akarsu village, located in the Nusaybin district of Mardin province. Through monographs, elements of folk culture have been analyzed, classified and recorded in depth. In addition to academic research and reading, field studies and material collection were also carried out. The study consists of five parts; the first part includes the theoretical and conceptual frameworks of the study, the second part includes Akarsu village with a general overview, the third part includes the folk culture of Akarsu village, the fourth part includes folk literature and the fifth part includes folk theatre and folk music. The theoretical and conceptual frameworks of the study in the first part, the introduction of the study area in the second part, the monograph of Akarsu village in the third part. Especially in the third part, there are sub-sections such as customs and traditions, folk beliefs, folk arts, transition periods, folklore, which directly reflect the life of the society. Especially in these sub-sections, elements of folk culture have been identified, compiled and written down with examples. The aim of this study is to show the folk culture of Akarsu village and especially to explain the various folklore elements of Akarsu village. With this study, questions about Akarsu village and its surroundings have been answered. It is also aimed to draw attention to the folk culture of Akarsu village. Examples reflecting social memory were obtained from the mouths of the source persons or through observation. Folk culture, which has been shaped by the behavior of community members for many years, represents the society. It also creates a cultural identity and a natural form of expression. This study is a written expression of the folk culture of Akarsu village.