Çukuralan bölgesi altın cevherinin liç yöntemiyle zenginleştirme şartlarının araştırılması
Investigation of enrichment conditions of Çukuralan region gold ore by leaching method
  1. Tez No: 978787
  2. Yazar: SERDAR VOLKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Altın, Siyanür liçi, Gold, Cyanide leaching
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cevher Hazırlama Bilim Dalı
Özet
Altın cevherlerinin siyanür liçi ile zenginleştirilmesi dünyada altın kazanımı için en yaygın yöntem olarak kabul edilmektedir. Altının çözünme kinetiği cevherin tane boyutu, pülp katı oranı, ortamdaki serbest oksijen ve siyanür derişimi, ortam pH'ı gibi birçok parametreden etkilenmektedir. Tesislerde verimin maksimize edilebilmesi için liç kinetiğini etkileyen tüm faktörler incelenmeli ve en yüksek verim şartları irdelenmelidir. Çukuralan altın cevherinin siyanür liçinde etkin koşulların değerlendirilmesine dayanan bu çalışmada, farklı liç parametrelerinin incelenmesinin ardından optimum zenginleştirme koşulları belirlenmiştir. Bu çalışmada kırılmış Çukuralan cevher numuneleri farklı tane boyutlarına öğütülmüş ve sonuç olarak testler, cevherin en optimum öğütme boyutu olan P80=88 µm'ye öğütülmesi gerektiğini ortaya koymuştur. Tüm liç parametreleri, belirlenen bu öğütme boyutuna göre sırayla uygulanmış, tüm liç verimleri değerlendirilmiş ve doğru liç parametreleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Cyanide leaching of gold ores have been accepted as the most common method for the recovery of gold in the world. The leach kinetics of gold are affected by many parameters, such as ore particle size, pulp solids content, free oxygen, cyanide concentration and pH in the leach solution. To maximize efficiency in plants, all factors affecting the leaching process must be examined, and the conditions for the highest efficiency must be identified. In this study, which based on the evaluation of effective conditions on cyanide leach of Çukuralan gold ore, the optimal enrichment conditions were identified after investigation of the different leach parameters. In this study crushed Çukuralan ore samples are grinded to different particle size and as a conclusion, the tests revealed that the ore should be grinded to P80=88 µm which was most optimum grinding size. All leach parameters applied in an order to this determined grinding size, all leach efficiencies are evaluated and correct leach parameters have been identified.