İstanbul sözleşmesi'nden çekilme kararının basında sunumunun incelenmesi
Analysing the media presentation of the decision to withdraw from the istanbul Convention
  1. Tez No: 978798
  2. Yazar: ÖZNUR AKAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTÜL TAMER TORUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Fesih, Kadına Yönelik Şiddet ve Aile-İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi, Kanunlar 6284 sayılı, İstanbul Sözleşmesi, Cancellation, Convention on Preventing and Combating Violence Against Women and Domestic Violence, Laws 6284 numbered, Istanbul Convention
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi yani diğer adıyla İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı sürecini kapsayan 20 Mart 2021-2 Temmuz 2021 tarihi aralığında Cumhuriyet, Sözcü, Birgün, Hürriyet, Yeniçağ ve Yeni Şafak gazetelerinin konuyu sunumları yorumsamacı yaklaşım ile incelenmektedir. Bu çalışmanın temel sorunsalı bahsedilen gazetelerde İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme sürecinde Sözleşme'ye ve çekilme kararına karşı nasıl bir tutum sergilendiğidir. Çalışmada yöntem olarak John B. Thompson'ın önerdiği derin yorumsama yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada ideoloji analizi yapılmış ve gazetelerin Sözleşme'ye yaklaşımı ideolojinin işleyişindeki kipler üzerinden değerlendirilmiştir. İdeoloji analizi sonrasında derin yorumsama yönteminin parçası olan yeniden yorumlama aşaması sonuç bölümünde ele alınmıştır. Sözleşme lehine yayınlar yapan ve Sözleşme'den çekilme karşıtı olan gazetelerin Cumhuriyet, Birgün, Sözcü ve Yeniçağ olduğu; farklı bağlamlarda da olsa Sözleşme aleyhinde ve çekilme destekçisi yayın yapan gazetelerin Yeni Şafak ve Hürriyet olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the period between March 20, 2021, and July 2, 2021, which covers the decision-making process to withdraw from the Council of Europe Convention on Preventing and Combating Violence Against Women and Domestic Violence, also known as the Istanbul Convention. The coverage includes the newspapers Cumhuriyet, Sözcü, Birgün, Hürriyet, Yeniçağ and Yeni Şafak newspapers covering the topic during the period between March 20, 2021, and July 2, 2021, is examined using an interpretive approach. The main issue of this study is how the aforementioned newspapers approached the Convention and the decision to withdraw from it during the withdrawal process. The deep interpretation method proposed by John B. Thompson was used as the methodology in this study. An ideology analysis was conducted, and the newspapers' approach to the Convention was evaluated through the modes of ideology. Following the ideological analysis, the reinterpretation stage, which is part of the deep interpretation method, is addressed in the conclusion section. It was concluded that the newspapers publishing in favor of the Convention and opposing withdrawal were Cumhuriyet, Birgün, Sözcü and Yeniçağ; while the newspapers publishing against the Convention and supporting withdrawal, albeit in different contexts, were Yeni Şafak and Hürriyet.