Döküm tesisinde elektromanyetik alanların iş güvenliği açısından incelenmesi
Examination of electromagnetic fields in the casting facility in terms of occupational safety
- Tez No: 978799
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜGE ENSARİ ÖZAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dökümhane, Elektromanyetik alanlar, Metal döküm, Risk faktörleri, Foundry, Electromagnetic fields, Metal casting, Risk factors
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'nin Marmara Bölgesi'nde faaliyet gösteren büyük ölçekli bir dökümhanede, indüksiyon ocakları çevresinde oluşan elektromanyetik alanların iş sağlığı ve güvenliği açısından değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında, gri döküm ve sfero döküm üretimi yapılan ergitme bölümünde yer alan 11 farklı ergitme ocağında, toplam 19 ölçüm gerçekleştirilmiştir. Ölçümler, TS EN 50413 standardına uygun olarak, kalibrasyonu yapılmış TES 593 Electrosmog Meter cihazı ile aralığında yapılmıştır. Elde edilen veriler, ICNIRP ve Avrupa Birliği'nin 2013/35/EU direktifinde belirtilen sınır değerlerle karşılaştırılmış; tüm ölçümlerde elektrik alan ve manyetik akı yoğunluğu değerlerinin sınırların oldukça altında kaldığı tespit edilmiştir. Özellikle manyetik alan şiddetinin maksimum 64 µT seviyesinde ölçülmesi, çalışanların maruziyet düzeyinin güvenli sınırlar içinde olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, dökümhane ortamında indüksiyon ocaklarından kaynaklı elektromanyetik alan risklerin düşük seviyede olduğu belirlenmiştir. Bu çalışma, döküm sektöründe elektromanyetik alan maruziyetinin değerlendirilmesine yönelik literatüre katkı sunmakta ve iş sağlığı uygulamalarına bilimsel bir temel sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the electromagnetic fields (EMF) generated around induction furnaces in a large-scale foundry operating in the Marmara Region of Turkey, in terms of occupational health and safety. Within the scope of the research, a total of 19 measurements were conducted on 11 different melting furnaces located in the melting section where gray and ductile iron casting is performed. The measurements were carried out using a calibrated TES 593 Electrosmog Meter device, in accordance with the TS EN 50413 standard. The collected data were compared with the exposure limit values defined by ICNIRP and the European Union Directive 2013/35/EU. All measurements revealed that the electric field and magnetic flux density levels remained significantly below the permissible limits. In particular, the maximum recorded magnetic flux density was 64 µT, indicating that the exposure levels for workers were within safe boundaries. As a result, it was determined that the risks of electromagnetic fields originating from induction furnaces in the foundry environment are at a low level. This study contributes to the literature on the assessment of electromagnetic field exposure in the foundry industry and provides a scientific basis for occupational health practices.