Bireysel emeklilik sistemine dahil olan bireylerin emeklilik dönemine yönelik davranışlarının belirlenmesi: Kütahya ili örneği
Determination of the behaviors of individuals involved in the private pension system towards the retirement period: The case of Kütahya province
  1. Tez No: 978860
  2. Yazar: İRFAN TEZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZER ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sigortacılık, Insurance
  6. Anahtar Kelimeler: Emeklilik Planlaması, Gelecek Zaman Perspektifi, Emeklilik Hedef Netliği, Finansal Risk Toleransı, Yaşam Memnuniyeti, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), Retirement Planning, Future Time Perspective, Retirement Goal Clarity, Financial Risk Tolerance, Life Satisfaction, Individual Pension System
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) dâhil olan bireylerin emeklilik dönemine yönelik davranışlarını belirlemek ve bu davranışların emeklilik planlama faaliyetleri ile emeklilikte yaşam memnuniyeti üzerindeki etkilerini analiz etmektir. Bu kapsamda gelecek zaman perspektifi ve emeklilik hedef netliği gibi bireysel psikolojik değişkenlerin, emeklilik planlaması ve yaşam memnuniyeti üzerindeki etkileri incelenmiş; finansal risk toleransı, algılanan finansal bilgi ve algılanan tasarruf yeterliliği ise aracı değişkenler olarak değerlendirilmiştir. Araştırmanın uygulama alanı olarak Kütahya ili seçilmiş ve nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği kullanılmıştır. 400 katılımcıdan elde edilen veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda ileri sürülen tüm hipotezler istatistiksel olarak anlamlı bulunarak kabul edilmiştir. Elde edilen bulgular, bireylerin gelecek zaman perspektifi ve emeklilik hedef netliğinin, emeklilik planlamasını ve yaşam memnuniyetini doğrudan etkilediğini ortaya koymuştur. Ayrıca bu etkilerde finansal risk toleransı, algılanan finansal bilgi ve tasarruf yeterliliği anlamlı aracı roller oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to identify the retirement-related behaviors of individuals participating in the Individual Pension System (IPS) and to analyze the effects of these behaviors on retirement planning activities and life satisfaction during retirement. Within this scope, the influence of individual psychological variables such as future time perspective and retirement goal clarity on retirement planning and life satisfaction was examined. Financial risk tolerance, perceived financial knowledge, and perceived saving adequacy were evaluated as mediating variables. The empirical field of the study was the province of Kütahya, and the survey technique, a quantitative research method, was employed. Data collected from 400 participants were analyzed using the SPSS software. As a result of the analyses, all proposed hypotheses were found to be statistically significant and were thus accepted. The findings revealed that individuals' future time perspective and clarity of retirement goals have a direct effect on retirement planning and life satisfaction. Furthermore, financial risk tolerance, perceived financial knowledge, and saving adequacy were found to play significant mediating roles in these effects.