Bursa dokumacı esnafının H. 1145-1239 (M. 1732-1824) yılları arası vakıf muhasebe kayıtlarının mali ve sosyal açıdan değerlendirilmesi
Financial and social evaluation of the foundation accounting records of Bursa weavers between the years of ah 1145-1239 (AD 1732-1824)
  1. Tez No: 978859
  2. Yazar: SEDAT GÜMÜŞTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMZA KELEŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Ottoman Empire, Bursa, Cash Waqfs, Guild, Accounting Records, Ottoman State
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
Özet
Osmanlı Devleti, kuruluş aşamasını bitirip bir dünya devleti olma yolunda birçok fetihte bulunmuştur. Bu fetihlerden biri de Osmanlı Devleti'ne başkentlik yapmış olan Bursa şehridir. Bilindiği üzere Bursa şehri ipekleriyle ünlü bir şehir olup özellikle dokuma alında son derece önem arz etmektedir. Yapılan bu tez çalışmasında Bursa şehrinde dokuma esnaflarının kurmuş olduğu Hirfet Vakıflarının Müslüman ve Gayrimüslim halka vermiş olduğu mali ve sosyal yardımlardan bahsedilecektir. Yapılan tez çalışması 1732-1824 yılları arasını kapsamaktadır. Çalışma Bursa Şeriye Sicilleri içerisinde bulunan vakıf muhasebe defterlerinden yararlanılarak hazırlanmıştır. Bu muhasebe defterleri önce transkript edilmiştir. Daha sonra bu bilgiler excell ortamına aktarılmıştır ve bu bilgilerin detaylı analizi yapılmıştır. Bursa şehrinin dokuma yapısıyla ilgili bilgiler veren kaynaklar olmasına rağmen muhasebe defterlerinden yararlanılarak yapılan çalışma sayısı çok azdır. Yapılan bu çalışma bu alandaki eksiklikleri ve boşluğu gidermek amacıyla hazırlanılacaktır. Bilim Kodu: 117522 Anahtar Kelimler: Osmanlı Devleti, Bursa, Para Vakıfları, Hirfet, Muahasebe Kayıtları
Özet (Çeviri)
The Ottoman State made many conquests on the way to comoleting its foundation phase and becoming a World state. One of these conquests was the city of Bursa, which was the capital of the Ottoman State. As it is known, Bursa is a city famous for its silks and is extremely important especially in the field of weaving. In this thesis study, the financial and social aids provided to the Muslim and non-Muslim people by the weaving tradesmen in the city of Bursa will be discussed. The thesis study covers the years 1732-1824. The study covers was prepared by using the foundation accounting boks in the Bursa Serif Records. These accounting were first transcribed. Then, this information was transferred to the excel environment and a detailed analysis of this information about the weaving structure of the city of Bursa, the number of studies made by using the accounting boks is very few. This study will be prepared in order to eliminate the deficiencies and gaps in this field. Science Code: 117522