Çay (Camellia sinensis (L.) O. Kuntze) bitkisi ve toprağı ile etkileşimli, fitohormon degrade eden bakterilerin izolasyonu ve enzim aktivitelerinin belirlenmesi
Isolation of phytohormone-degrading bacteria interacting with tea (Camellia sinensis (L.) O. Kuntze) plant and soil, and determination of their enzyme activities
- Tez No: 978930
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞENUR EMİNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Mikrobiyoloji, Genetik, Biotechnology, Microbiology, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Biyogübre, Camellia sinensis, Endofitik bakteri, Genler-bakteriyal, Rhizobium bakterileri, Rizobakteriler, Toprak bakterileri, Biofertilizer, Endophytic bacteria, Genes-bacterial, Rhizobium bacteria, Rhizobacteria, Soil bacteria
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, çay bitkisi (Camellia sinensis (L.) O. Kuntze) ile ilişkili rhizosfer, filosfer, endofit (kök, yaprak, tohum) ve toprak örneklerinden, bitki büyüme ve savunma süreçlerinde kritik rol oynayan üç farklı fitohormon olan 1-aminosiklopropan-1-karboksilat (ACC), indol-3-asetik asit (IAA) ve salisilik asit (SA)'i parçalayabilen bakterilerin izolasyonu ve enzimatik aktivitelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Rize ili genelinde farklı lokasyonlardan toplanan 100'ün üzerinde izolat öncelikle biyokimyasal testlere tabi tutulmuş; ACC deaminaz, IAA ve SA degradasyon aktiviteleri taranmıştır. Aktivite analizleri sonucunda bazı izolatların birden fazla fitohormonu parçalayabildiği belirlenmiştir. Özellikle IAA degradasyon kapasitesine sahip bazı suşların aynı zamanda ACC deaminaz aktivitesi göstermesi, çok yönlü bitki-bakteri etkileşim potansiyelini ortaya koymaktadır. Buna karşın SA degradasyon yeteneğinin yalnızca SA-pozitif grupta sınırlı kalması, bu özelliğin daha dar bir ekolojik dağılıma sahip olabileceğini düşündürmektedir. ACC deaminaz aktivitesi tespit edilen izolatlarda spesifik aktivite değerleri 0-2,58 μmol α-KB mg⁻¹ sa⁻¹ aralığında bulunmuştur. Elde edilen izolatlar arasından yüksek enzim aktivitesi gösteren temsilci suşlar seçilmiş ve 16S rRNA gen dizi analizi ile tür düzeyinde tanımlamaları yapılmıştır. Filogenetik analizler sonucunda izolatların büyük çoğunluğunun Proteobacteria filumuna ait olduğu saptanmıştır; bunlar arasında Pseudomonas, Burkholderia ve Acinetobacter cinsleri öne çıkmıştır. Çalışma sonucunda, çay bitkisi ile ilişkili mikrobiyal topluluklar içerisinde yüksek enzim aktivitesi gösteren, tarımsal biyoteknoloji açısından potansiyel PGPB adaylarının varlığı ortaya konmuştur. Bu suşlar, ileride yapılacak sera ve tarla denemeleriyle biyogübre ve biyokontrol uygulamalarında kullanılabilecek değerli genetik kaynaklar olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim was to isolate bacteria capable of degrading three different phytohormones, 1-aminocyclopropane-1-carboxylate (ACC), indole-3-acetic acid (IAA), and salicylic acid (SA), which play critical roles in plant growth and defense processes, from rhizosphere, phyllosphere, endophytic (root, leaf, seed), and soil samples associated with the tea plant (Camellia sinensis (L.) O. Kuntze). More than 100 isolates collected from various locations across Rize province were initially subjected to biochemical tests to screen for ACC deaminase, IAA degradation, and SA degradation activities. Activity analyses revealed that some isolates were capable of degrading more than one phytohormone. In particular, certain IAA-degrading strains also exhibited ACC deaminase activity, indicating a multi-faceted plant–bacteria interaction potential. In contrast, the ability to degrade SA was restricted to the SA-positive group, suggesting that this trait may have a narrower ecological distribution. The specific activity values for ACC deaminase-positive isolates ranged from 0 to 2.58 μmol α-KB mg⁻¹ h⁻¹. Representative strains with high enzymatic activity were selected from the isolates, and species-level identification was performed via 16S rRNA gene sequence analysis. Phylogenetic analyses revealed that the majority of the isolates were affiliated with the phylum Proteobacteria, with Pseudomonas, Burkholderia, and Acinetobacter being the dominant genera. As a result, the study demonstrated the presence of high-activity isolates among microbial communities associated with the tea plant, which can be considered potential PGPb (plant growth-promoting bacteria) candidates for agricultural biotechnology. These strains are valuable genetic resources that could be utilized in future greenhouse and field trials for biofertilizer and biocontrol applications.