Kapitalizm, medya emperyalizmi ve tüketim kültürü bağlamında“99 Francs”filminin analizi
Analysis of the movie“99 Francs”in the context of capitalism, media imperialism and consumer culture
- Tez No: 978942
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEFALI ENSER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Dijital kapitalizm, Emperyalizm, Fransız sineması, Göstergebilimsel analiz, Kapitalizm, Kültürel tüketim, Söylem analizi, Tüketim alışkanlıkları, Tüketim davranışları, Tüketim kültürü, Digital capitalism, Imperialism, French cinema, Semiotic analysis, Capitalism, Cultural consumption, Discourse analysis, Consumption habits, Consumption behaviours, Consumption culture
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Malatya Turgut Özal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Kapitalizm, üreticilerin mallarını satmak amacıyla örgütlenmesidir. Kapitalist sistem ürünlerini satmak için toplumları etkilemekte ve yarattığı etki ile insanları tüketime yönlendirmektedir. Tüketim, insan hayatının başlangıcından beri her dönemde bulunmaktadır. Ancak önceleri yeme, içme gibi temel ihtiyaçları karşılayan tüketim günümüzde kapitalist sistemin oluşturduğu ihtiyaçlara yönelmektedir. Bu dönemde insanlar ihtiyaç duymadıkları ürünleri modaya uymak, trendi yakalamak, demode olamamak için almakta bu durum ise kapitalist sistemin işine yaramaktadır. Küreselleşme ve medyanın etkisi ile bu akımlar dünyada yayılarak popüler hale gelmekte ve medyanın yarattığı emperyalizm ile kitle kültürü kavramı ortaya çıkmaktadır. Tüm bu bilgiler çerçevesinde çalışmanın amacı“99 Francs”filmini kapitalizm, medya emperyalizmi ve tüketim kültürü çerçevesinde incelemek ve filmin göstergebilimsel ve söylem analizini yapmaktır. Çalışmada söz konusu kavramların nasıl işlendiği, film içerisinde bu kavramlara yönelik eleştirilerin neler olduğu ortaya konmaya çalışılmaktadır. Filmde dünyanın en büyük reklam ajanslarından birinde metin yazarlığı yapan Octave'in hikâyesi anlatılmaktadır. Kendisine çok güvenen ve yaşamının hep mutlu ve huzurlu gideceğine inanan Octave'in yaşadığı iki olay hayatında büyük bir kırılma yaşamasına neden olmaktadır. Bunlardan ilki Madone şirketindeki toplantıda fikrinin beğenilmemesi diğeri ise sevdiği kızın kendisini terk etmesidir. Zaten uyuşturucu madde bağımlısı olan Octave bu süreçten sonra aklını oynatmakta ve Madone şirketine yaptıkları reklâm kampanyasını sabote ederek kendi yaratmış olduğu sisteme isyan etmektedir. Filmi çözümleme aşamasında söylem analizi ve göstergebilimsel analiz yöntemleri kullanılmaktadır. Bu filmin seçilmiş olmasının nedeni ise kapitalizm, medya emperyalizmi ve tüketim kültürü bağlamında söylem analizine ve göstergebilimsel analize elverişli bir film olmasıdır. Söylem analizi sonucunda filmde kapitalizm, medya emperyalizmi ve tüketim kültürü konularına sık sık değinildiği görülmektedir. Bu kavramlar açıkça başrolün anlatımı ve sahnelerin uyumuyla göze çarpmaktadır. Filmin göstergebilimsel analizinde ise daha çok kapitalizm ve tüketim kültürü ön plana çıkmakta, medya emperyalizmi konusunun görsellerde pek yer almadığı görülmektedir. Bunun nedeni ise filmde medya emperyalizminin kahramanın iç sesiyle anlatılması ama göstergelerde yer almamasıdır.
Özet (Çeviri)
Capitalism is the organization of producers to sell their goods. The capitalist system influences societies to sell its products, and through its influence, it drives people to consume. Consumption has existed in every era since the beginning of human life. However, while consumption once met basic needs like food and drink, it is now directed towards the needs created by the capitalist system. In this era, people buy products they don't need to keep up with fashion, stay on trend, and avoid obsolescence, which benefits the capitalist system. With globalization and the influence of the media, these trends spread and become popular worldwide, and the concept of mass culture has emerged through media-driven imperialism. Within the framework of all this information, the aim of this study is to examine the film“99 Francs”within the framework of capitalism, media imperialism, and consumer culture, and to conduct a semiotic and discourse analysis of the film. The study attempts to reveal how these concepts are treated and the critiques directed at them within the film. The film tells the story of Octave, a copywriter at one of the world's largest advertising agencies. Octave, who is extremely confident and believes his life will continue this way, experiences two major events that lead to a major turning point in his life. The first is the rejection of his idea at a meeting at the Madone company, and the second is the departure of his girlfriend. Octave, already a drug addict, loses his mind after this process and rebels against the system he has created by sabotaging an advertising campaign for the Madone company. Discourse analysis and semiotic analysis methods are used in the film's analysis. This film was chosen because it lends itself to discourse and semiotic analysis within the context of capitalism, media imperialism, and consumer culture. The discourse analysis reveals that the film frequently touches upon the themes of capitalism, media imperialism, and consumer culture. These concepts are clearly evident in the protagonist's narration and the cohesiveness of the scenes. In the film's semiotic analysis, capitalism and consumer culture are more prominent, and the subject of media imperialism is largely absent from the visuals. This is because media imperialism is narrated through the protagonist's inner voice, but not through the visuals.