Yoğun bakım ünitesinde solunum yetmezliği nedeniile takip edilen hastalarda malnutrisyonparametreleri ve laboratuvar değerleri ilehastane yatış süresi ve mortalite arasındaki ilişki
Cause of respiratory defect in intensive care unitmalnutrition in follow-up patientswith parameters and laboratory valuesthe relationship between hospital transition and mortality
- Tez No: 978969
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP BENTLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Malnütrisyon, Solunum yetmezliği, MNA, NRS 2002, CONUT, SGA, APACHE II, SAPS II, Malnutrition, Respiratory failure, MNA, NRS 2002, CONUT, SGA, APACHE II, SAPS II
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Dahiliye Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Yoğun bakım ünitesinde (YBÜ), malnütrisyon riski taşıyan hastaların belirlenmesi, kritik hastalıkların doğası gereği zordur. Bu hastaları belirlemek için en uygun yöntem konusunda fikir birliği yoktur. Geleneksel öngörüler ve değerlendirmeler, öznel ve yanlı yapıları nedeniyle genellikle sınırlı bilgi verir. Bu prospektif çalışmanın amacı, 4 farklı malnütrisyon aracı kullanarak beslenme riski taşıdığı düşünülen YBÜ hastalarında yatış süresi, mekanik ventilatör (MV) kalış süresi ve mortalite oranlarını karşılaştırmaktı. Gereç ve yöntem: İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Anestezi ve Dahili Hastalıklar YBÜ kliniklerine yatırılan solunum yetmezliği tanılı 74 hastadan oluşan uygun bir örneklem kullanıldı. Hastalar yatıştaki ilk 24 saat içinde MNA, SGA, CONUT, NRS- 2002 skoru hesaplanarak değerlendirildi. Demografik bilgiler, MV kalış süresi ve YBÜ yatış süreleri mortalite oranı hesaplandı. Risk kategorilerinin sayısını/oranını incelemek için tanımlayıcı istatistikler kullanıldı; ortalama ± SD, demografik ve klinik değişkenleri özetlemek için kullanıldı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 70,00±16,78 (min-18-maks=95) idi. Hastaların %45,9'u kadın ve %54,1'i erkekti ve 26'sı (%35,1) exitus olmuştur. YBÜ yatış süresinde SGA-C, MNA, CONUT, NRS 2002 hepsi istatistiksel olarak anlamlı saptandı (p<0,001). Mortalite belirlemede CONUT kesim noktası ≥ 7 olarak alındığında özgüllüğü en yüksek olan test iken (%91,7), NRS 2002 kesim noktası ≥ 3 olarak alındığında duyarlılığı en yüksek test (%92,3) olarak saptandı. Sonuç: Çalışmamızda CONUT VE NRS 2002' nin YBÜ yatış süresini, İMV kalış süresini ve mortaliteyi öngörmedeki etkinliğinin MNA ve SGA'ya göre daha iyi olduğunu saptandı. YBÜ' deki hastaların malnütrisyon ve mortalite illişkisini saptamada daha pratik ve nesnel bir yaklaşım sağlayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: In the intensive care unit (ICU), it is difficult for patients at risk of malnutrition to prolong their life and meet the critical burden. There is no consensus on the most appropriate method to set these limits. Traditional forecasts and assessments often provide limited information due to subjective and biased structures. This prospective purpose of use brought together the length of stay, length of stay on mechanical ventilator (MV) and death rates in ICU patients who are thought to be at risk of feeding by using 4 different malnutrition tools. Materials and methods: A suitable sample consisting of 74 patients with respiratory failure who were admitted to Inonu University Anesthesia and Internal Medicine ICU clinics was used. Patients were evaluated by calculating MNA, SGA, CONUT, NRS- 2002 scores within the first 24 hours of hospitalization. Demographic information, length of stay in MV and length of stay in ICU, mortality rate were calculated. Descriptive statistics were used to examine the number/ratio of risk categories; mean ± SD was used to summarize demographic and clinical variables. Results: The mean age of the patients was 70.00±16.78 (min-18-max=95). Of the patients, 45,9% were female and 54,1% were male, and 26 (35,1%) of them died. SGAC, MNA, CONUT, NRS 2002 were all statistically significant during ICU stay (p<0.001). In determining mortality, the test with the highest specificity (91,7%) when CONUT cutoff point ≥ 7 was determined as the test with the highest sensitivity (92,3%) when NRS 2002 cut-off point ≥ 3 was taken. Conclusion: In our study, we showed that the efficacy of CONUT and NRS 2002 in predicting ICU length of stay, IMV length of stay and mortality is better than MNA and SGA. We think that it will provide a more practical and objective approach in determining the relationship between malnutrition and mortality in ICU patients.