George Bernard Shaw: The power struggle in Candida, Mrs.Warren's Profession and Saint Joan
George Bernard Shaw: Candida, Mrs. Warren's Profession ve Saint Joan oyunlarındaki güç mücadelesi
- Tez No: 978970
- Danışmanlar: DOÇ. GAMZE SABANCI UZUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Güç mücadelesi, Hegemonik erkeklik, Profeminizm, Power struggle, Hegemonic masculinity, Pro-feminism
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı cinsiyetler arasında sosyal hayatın farklı katmanlarında var olan, ev hayatından iş hayatına, idari ve askeri hayattaki rollere uzayan her alanında kadınlar ve erkekler arasında eşitsizliğe yol açan güç mücadelesine Shaw 'un yaptığı katkıyı incelemek ve bu katkının önemini vurgulamaktır. Bu amaçla, kadınların bu haklı mücadelesinde Shaw'un (d)evrimsel fikirlerini temsil eden ve örneklendiren güçlü ve bağımsız kadın kahramanları olan Candida, Vivie, and Joan'u içeren Mrs. Warren's Profession (1893), Candida (1894), and St. Joan (1923) isimli üç oyunu seçilmiştir. Dramatik eserlerin eğitsel etkisinin farkında olan Shaw, bu üç güçlü ve bağımsız kadın kahraman vasıtasıyla sadece ev hayatında ve kamusal alanda değil toplumsal hayatın her alanında kadınlara nasıl etkili ve başat olabileceklerini öğretmeye çalışmıştır. Bunun yanında, bu çalışmada bazı önemli erkek karakterler de bu kadın kahramanlarla olan ilişkileri, güç mücadelesindeki yerleri, Connell tarafından kuramsallaştırılan egemen erkeklikle anlam bulan farklı erillik(erkeklik) türlerine göre ve iki önemli erkek hareketi olan Pro-feminism and Mythopoetics akımlarına göre çalışılmış ve analiz edilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda, eğer kadınlara toplumsal alanlarda hak ettikleri yer ve değer verilmezse hiç bir toplumsal sorunun her iki tarafı da tatmin edecek şekilde çözülmesinin mümkün olmadığı sonucuna varılmıştır. Bu sebeple, erkeklerle birlikte kendi iradeleriyle toplumsal sorunların çözümünde etkin bir şekilde yer almalarını sağlamak için Shaw'un ifadesiyle,“kadınların politik esaret engelini”kesinlikle ortadan kaldırmamız gerekmektedir. Bu nedenle, erkekler imtiyazlarını kaybetme korkusunu bir kenara bırakıp kadınlara tamamen eşit sosyal, eğitimsel, finansal ve politik her türlü hak ve fırsatları sağlamalı, kamusal her alanda her sahada var olmalarına olanak tanımalı, cinsiyet ayrımı gözetmeksizin tüm insanlar için daha yaşanabilir bir dünya ve daha iyi bir gelecek yaratmak için kadınların kendileriyle birlikte gönüllü olarak işbirliği yapmalarını ve tüm sorunların çözümünde eşit pay sahibi olmalarını sağlamak zorundadırlar.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to analyze and emphasize Shaw's contribution to power struggle between the sexes that leads to the inequality between men and women in different aspects of social life; ranging from domestic life to career, and even to administrative and military roles. To this end, three of his plays Mrs. Warren's Profession (1893), Candida (1894), and St. Joan (1923) have been chosen to refer to his (r)evolutionary ideas on women's righteous struggle for power as they are presented and exemplified by his powerful and liberated heroines; Candida, Vivie, and Joan, respectively. Knowing the educational effect of the dramatic works, Shaw has tried to teach women the practical and ideal ways of being powerful and dominant not only in domestic and public spheres but also in all aspects of social life, by means of these three strong and independent female protagonists. Moreover, in this study, some of the significant male characters have also been studied and analyzed in respect to their relationships to the female protagonists and their standpoints in the struggle, according to the distinct sorts of hegemonic masculinity theorized by Connell, and in terms of two significant man's movements, Pro-feminism and Mythopoetics. As a result of the study, it was concluded that none of the social problems will ever be satisfactorily solved if the women do not have their equal shares in getting them solved. Therefore, by Shaw's words, we must precisely get this“obstacle of the political slavery of women out of the way”so that both sexes might set to work on the problems together with a will. Hence, men, without the fear of losing their privileges, must pave the way for women to enter all the areas in the public sphere by providing completely equal social, educational, financial and political rights and opportunities to women to let them have their due share in solving all the problems together by cooperating with them willingly to create a more livable world and a better future for all the people regardless of their sexes.