Foresight-based policy development in the defense and aerospace industry: The case of honeycomb material technology
Savunma ve havacılık sanayisinde geleceğe yönelik öngörü temelli politika geliştirme: Balpeteği malzeme teknolojisi örneği
- Tez No: 978975
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TEOMAN PAMUKCU, DR. CEMAL BERK OĞUZSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Bilim ve teknoloji, Etkileşimli karar verme, Kolektif karar alma, Malzeme bilimi, Savunma teknolojileri, Çok amaçlı karar verme, Çok kriterli karar verme, Öngörü, Öngörü modelleri, Öngörü tekniği, Science and technology, Interactive decision making, Collective decision making, Material science, Defence technologies, Multiobjective decision making, Multi criteria decision making, Foresight, Foresight models, Foresight technique
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu tez, savunma ve havacılık sektörlerinde bal peteği yapılı malzeme teknolojilerinin geleceğini yapılandırılmış bir öngörü süreci aracılığıyla incelemektedir. Hem nitel hem de nicel yaklaşımları bir araya getiren karma yöntemli bir araştırma tasarımı uygulanmıştır. İlk adımda, vaka seçimine girdi sağlamak amacıyla yapılan nicel patent analizi, bal peteği yapıların havacılık malzeme teknolojisindeki artan önemini doğrulamıştır. Ardından Futures Wheel (Gelecekler Çarkı) odak grup çalışması gerçekleştirilmiştir ve 24 öngörü ifadesi elde edilmiştir. Öngörü ifadeleri, geleceğe etki, operasyonel uygulama alanları ve çift kullanımlı potansiyeli olmak üzere üç kritere göre değerlendirilmiş; her bir kriterin göreli önemi Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP) yöntemiyle belirlenmiştir. Nihai skorlar, katılımcı puanlarının bu ağırlıklarla birleştirilmesiyle hesaplanmış; her bir skorun hem uzman yargısını hem de stratejik öncelikleri yansıtması sağlanmıştır. En yüksek puanı alan gelecek patikasına yönelik Backcasting (Tersgörü) yöntemiyle gerçekleştirilen ikinci bir odak grup çalışması düzenlenmiş, nitel veri analizi yapılmış ve politika önerileri geliştirilmiştir. Toplamda 16 politika önerisi üretilmiş, bunlar dört stratejik tema altında gruplanmış ve kısa, orta ve uzun vadeli zaman ufuklarına göre yapılandırılmıştır. Bu tez, Futures Wheel çıktılarından ortaya çıkan gelecek patikalarını önceliklendirmeye yönelik nicel bir model sunarak, keşifsel ve normatif yaklaşımları birleştiren entegre bir öngörü çerçevesi uygulamakta ve çeşitli savunma odaklı teknoloji alanlarına uygun esnek bir senaryo değerlendirme yöntemi önermektedir. Ayrıca, Türkiye'nin savunma planlama ekosistemindeki önemli bir boşluğu ele alarak, uzun vadeli karar alma süreçlerini destekleyecek çoğaltılabilir ve ölçeklenebilir bir öngörü süreci sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the future of honeycomb material technologies in the defense and aerospace sectors through a structured foresight framework. A mixed-methods research design integrating both qualitative and quantitative approaches was employed. Initially, a quantitative patent analysis was conducted as an input to validate the case selection, confirming the growing relevance of honeycomb structures in aerospace materials technology. This was followed by a Futures Wheel focus group, resulting in 24 foresight statements. These statements were evaluated based on their impact on the future, operational application areas, and dual-use potential, with the relative importance of each criterion determined using the Analytic Hierarchy Process (AHP). Final scores were calculated by combining participant ratings with these weights, ensuring that each score reflected both expert judgment and the strategic relevance of the criteria. Based on the top-ranked pathway, a second focus group was conducted using the Backcasting method, after which a qualitative analysis was conducted to support the development of concrete policy recommendations. This thesis contributes to the field by introducing a quantitative model for prioritizing pathways derived from Futures Wheel outputs, applying an integrated foresight framework that combines exploratory and normative approaches, and proposing a flexible scenario evaluation methodology suitable for various defense-related technological domains. Furthermore, it addresses a significant gap in Türkiye's defense planning ecosystem by offering a replicable and scalable foresight framework to support long-term decision-making.