Aizanoi Antik Kenti İon sütun başlıkları
Aizanoi Antique City Ionic column capitals
- Tez No: 979002
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Aizanoi, Aizanoi
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Antik dönemde Phrygia Epiktetos olarak adlandırılan bölgede yer alan Aizanoi Antik Kenti, günümüzde Kütahya İli Çavdarhisar İlçesi sınırları içinde bulunmaktadır. Bu kent en yoğun imar faaliyetlerini M.S. 1. Yüzyıl ortaları ile M.S. 3. Yüzyıl arasında yaşamıştır. Antik dönemde kentler ihtişam ve prestij sahibi olmak, toplumsal ve kamusal ihtiyacı karşılamak, dini ve kültürel bağlamda zenginliklerini göstermek için gösterişli yapılar inşa ederler. Bu faaliyetler kentin sadece fiziki yapısını değil; aynı zamanda kültürel, sosyal ve ekonomik kimliğini de yansıtır. Bu bağlamda, öncelikle tapınaklarda olmak üzere antik çağda kullanılan kamu binalarında, sütunlu caddelerde, peristilli avlularda ve atriumlarda tercih edilen ionik tarzdaki sütun başlıkları önemli yer tutmaktadır. Aizanoi Antik Kenti'nde yapılar üzerinde in-situ halde bulunan ve geçmiş yıllardaki kazılarla ortaya çıkarılan 59 adet ion sütun başlığı ile 9 adet ion sütun başlığı parçası bu tez kapsamında incelenmiştir. Tamamı Roma İmparatorluk Dönemi'ne tarihlenen ionik tarzdaki başlıkların formları, bezeme üslupları ve tarihlendirilmelerine yönelik bilgiler ortaya konulduktan sonra; diğer kentlerdeki sütun başlıklarıyla benzerlik ve farklılıklarına yönelik karşılaştırmaları yapılmıştır. Tezin son bölümünde yer alan katalog ve levhalar kısmında Aizanoi Antik Kenti'nde yer alan ion sütun başlıklarının fotoğraf ve çizimlerine yer verilmiştir. Bu sayede kentte yer alan başlıkların bezeme ve tipolojileri daha net şekilde anlaşılabilecektir.
Özet (Çeviri)
The ancient city of Aizanoi, located in the region called Phrygia Epiktetos in antiquity, is today within the borders of Çavdarhisar District of Kütahya Province. This city experienced the most intensive construction activities between the mid-1st century AD and the 3rd century AD. In the ancient period, cities built ostentatious structures in order to have splendor and prestige, to meet social and public needs, and to show their richness in religious and cultural contexts. These activities reflect not only the physical structure of the city but also its cultural, social and economic identity. In this context, ionic style column capitals, which were preferred in public buildings, colonnaded streets, peristyle courtyards and atriums used in antiquity, primarily in temples, have an important place.Within the scope of this thesis, 59 ion column capitals and 9 fragments of ion column capitals found in situ on the buildings in the Ancient City of Aizanoi and unearthed during the excavations in the past years were analysed. After providing information on the forms, decoration styles and dating of the ionic style capitals, all of which date to the Roman Imperial Period; comparisons were made with the column capitals in other cities regarding their similarities and differences. In the last part of the thesis, the catalog and plates section includes photographs and drawings of the ion column capitals in the ancient city of Aizanoi. In this way, the decoration and typology of the capitals in the city will be understood more clearly.