Aizanoi antik kenti bomosları
Bomoi of Aizanoi ancient city
- Tez No: 788132
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZERRİN ERDİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Aizanoi, Hellenistik, Roma, Phrygia, Bomos, Aizanoi, Hellenistic, Roman, Phrygia, Bomos
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Aizanoi Antik Kenti günümüzde Kütahya İli Çavdarhisar ilçesinde bulunmaktadır. Antik Dönemde ise Phrygia Epiktetosu olarak adlandırılan bölgede konumlanmıştır. Aizanoi, Epiktetos kentleri arasında önemli ve gelişmiş kentlerden biridir. Kent, Hellenistik dönemde Pergamon ve Bithynia Krallığı arasında el değiştirmiş ve bu krallıkların yönetimi altında varlığını göstermiştir. Roma Dönemi'nde bölgenin önemli kentlerin arasında yer almıştır. Aizanoi Antik Kenti'nde bomoslar ile ilgili daha önceden çalışmalar mevcut olup, bunun üzerine bölgede tespit edilen bomosların tipoloji olarak yeni veriler elde edebilmek amacıyla bu çalışma gerçekleştirilmiştir. Çalışmada Aizanoi antik kenti bomoslarının üzerinde görülen epigrafik veriler, figürler ve bezemeler incelenerek tarihlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The ancient city of Aizanoi is located in the Çavdarhisar district of Kütahya today. İn the Ancient Period, It was in the region called Phrygian Epictetus. Aizanoi is the most important and most developed city among the Epictetus cities. Aizanoi changed hands between the Kingdom of Pergamon and Bithynia in the Hellenistic period and showed its existence under the rule of these kingdom During the Roman Period, it was one of the importnant cities in Anatolia. There were previous studies on Bomoi in the Aizanoi Ancient City, and this study was carried out in order to obtain new data as typology of the bomoi identified in the region. In the study, the epigraphic data, figures, decorations and usage patterns seen on the bomoi of the ancient city of Aizanoi; It is aimed to determine in which areas it is located within the city limits and for what purposes it is used in the society.