The role of information and communication technologies in the integration of higher education students in Istanbul
İstanbul'daki yükseköğretim öğrencilerinin entegrasyonunda bilgi ve iletişim teknolojilerinin rolü
  1. Tez No: 979006
  2. Yazar: MERYEM ALTUNDAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN KURTARIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, İletişim Bilimleri, İstatistik, Urban and Regional Planning, Communication Sciences, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi entegrasyonu, COBIT, Dünya üniversitesi, Entegrasyon, Kültürel uyum, Sayısal göçmenler, Sosyal destek programı, Sosyal uyum envanteri, Sosyokültürel uyum, Çevreye uyum, Information integration, COBIT, World university, Cultural adaptation, Digital immigrant, Social asistance program, Social adaptation inventory, Sociocultural adaptation, Environmental adaptation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kent Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kent Çalışmaları Bilim Dalı
Özet
Araştırma, göçmen öğrencilerin İstanbul'daki yüksek öğrenime tam entegrasyonunu destekleyen Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) işlevlerini incelemektedir. Türkiye'nin küresel bir öğrenci destinasyonu olarak artan popülaritesi, uluslararası öğrencilerin uyum süreçleri boyunca karşılaştıkları çeşitli zorlukları anlamak için elzem hale getirmektedir. Araştırma, karmaşık öğrenci ihtiyaçlarını ele almak için BİT çözümlerini eksiksiz bir analitik çerçeve aracılığıyla değerlendirmektedir. Araştırma, Regex kural tabanlı ve LLM makine öğrenme yaklaşımlarının bir kombinasyonu yoluyla akademik literatür önerilerini ve modellerini ve sistemlerini değerlendirmek için hibrit nitel içerik analizi kullanmaktadır. Araştırma, BİT' lerin bilgi erişimi ve sosyal ağ fırsatları sağlayarak akademik ve sosyal entegrasyon için etkili araçlar olarak hizmet ettiğini ancak kültürel ve psikolojik uyum zorluklarını etkili bir şekilde ele almadığını göstermektedir. Çalışma, öğrenci grupları arasındaki dijital erişim ve okuryazarlık farklılıklarının özellikle kendi kendini finanse eden uluslararası öğrencileri mülteci öğrencilere göre etkileyen yeni eşitsizlik biçimleri ürettiği için önemli bir“dijital uçurum”ortaya koymaktadır. Araştırma, İstanbul için tasarlanmış modüler çok katmanlı bir dijital destek platformu içeren belirli bir çözüm geliştirmektedir. Model, tüm entegrasyon boyutlarında birleşik destek sağlamak için üniversiteler, belediye yetkilileri ve STK'ların paydaş entegrasyonu yoluyla birleşik bir sistem kurmaktadır. Araştırma, göçmen öğrenciler için kapsayıcı bir destek sistemi geliştirmek amacıyla ulusal, yerel ve kurumsal aktörlere yönelik özel öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The research examines Information and Communication Technologies (ICT) functions that support immigrant students' complete integration into higher education in Istanbul. The growing popularity of Türkiye as a global student destination makes it essential to understand the various challenges international students face during their adaptation process. The research evaluates ICT solutions for handling complex student needs through a complete analytical framework. The research employs hybrid qualitative content analysis to evaluate academic literature proposals and models and systems through a combination of Regex rule-based and LLM machine learning approaches. The research points that ICTs serve as effective tools for academic and social integration by providing information access and social networking opportunities yet they do not effectively address cultural and psychological adaptation challenges. The study reveals an important“digital divide”because digital access and literacy differences between student groups produce new forms of inequality particularly affecting self-funded international students versus refugee students. The research develops a specific solution which includes a modular multi-layered digital support platform designed for Istanbul. The model establishes a unified system through its stakeholder integration of universities and municipal authorities and NGOs to deliver unified support across all integration dimensions. The research presents specific recommendations for national and local and institutional actors to develop an inclusive support system for immigrant students.