Sağlık hizmetlerinde dijital dönüşüm ve sağlık bilgi teknolojilerinin yönetimdeki rolü
Digital transformation in healthcare and the role of health information technologies in management
  1. Tez No: 879127
  2. Yazar: GÜLÇİN ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR SUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: dijital hastane, dijital sağlık, sağlık bilgi teknolojileri, sağlıkta dijital dönüşüm, sağlık yönetimi, digital hospital, digital health, health information technologies, digital transformation in health, health management
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Tıp ve sağlık hizmetlerinde teknolojinin gelişimiyle dünyada sağlık alanında dijitalleşme süreci başlamıştır. Bu teknolojiler, sağlık ve tıpta yoğun ilgi çekerken, araştırmalar da ülkelerde, sağlıkta dijitalleşmenin imkanları ve potansiyeline odaklanmaktadır. Bu çalışmanın amacı Türkiye'de sağlıkta dijital dönüşüm ve sağlık bilgi teknolojilerinin yönetimdeki rolüne ilişkin sağlık yöneticilerinin görüşlerine dayalı bir durum tespiti yapmak, sürecin ilerleyişine ve geleceğine ilişkin öneriler ortaya koymaktır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi“durum çalışması”tercih edilerek, belirlenen 22 kişi ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Görüşmelerden elde edilen veriler içerik analizi ile değerlendirilmiş ve veriler MAXQDA programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çözümlemeyle ulaşılan bulgular literatür doğrultusunda tartışılmış ve araştırma amaçları doğrultusunda sonuç ve öneriler ortaya konmuştur. Katılımcıların sağlık hizmetlerinde dijital dönüşüm ve sağlık bilgi teknolojilerinin yönetimdeki rolüne ilişkin görüşlerinin literatür ile paralellik gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Temel bulgular, sağlık bilgi teknolojilerinin sağlık hizmetlerinin yönetimi ve sunumunun geliştirilmesinde önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Bu teknolojiler verimliliğin ve kalitenin artmasını, hastaların daha iyi izlenmesini, sağlık hizmeti sağlayıcıları arasında iletişimin gelişmesini kolaylaştırmış, yönetimin ve maliyet kontrolünün kolaylaşmasına katkıda bulunmuştur. Ancak veri güvenliği endişeleri, altyapı yetersizlikleri, sahada eğitimli personel ihtiyacı ve sistem entegrasyonu sorunları gibi zorluklar önemli engeller olarak ortaya çıkmıştır. Araştırma, Türkiye'deki sağlık hizmetleri yöneticileri arasında, dijital dönüşümün ülkenin sağlık hizmetlerini ilerletmek için çok önemli olduğu konusunda genel bir fikir birliği olduğunu ortaya koymuştur. Bu ilerlemenin yanı sıra, sağlık yönetiminde sağlık bilgi teknolojilerinin potansiyelini tam olarak gerçekleştirmek için belirli alanların iyileştirilmesi gerektiği de kabul edilmektedir.
Özet (Çeviri)
With the development of technology in medicine and healthcare, the process of digitalisation in healthcare has started in the world. While these technologies attract intense interest in healthcare and medicine, research focuses on the opportunities and potential of digitalisation in healthcare in countries. The aim of this study is to make a situation assessment based on the views of health managers on digital transformation in healthcare and the role of health information technologies in management in Turkey and to put forward suggestions on the progress of the process. In the research, qualitative research method“case study”was preferred and in-depth interviews were conducted with 22 people. The data obtained from the interviews were evaluated by content analysis and the data were analysed using MAXQDA software. The findings obtained from the analysis were discussed in line with the literature and conclusions and recommendations were made in line with the research objectives. It was concluded that the participants' views on digital transformation in health services and the role of health information technologies in management were in line with the literature. The main findings show that health information technologies play an important role in improving the management and delivery of health services. These technologies have facilitated increased efficiency and quality, better monitoring of patients, improved communication between health service providers, and contributed to the facilitation of management and cost control. However, challenges such as data security concerns, infrastructure inadequacies, the need for trained personnel in the field, and system integration issues have emerged as significant barriers. The research reveals a general consensus among healthcare executives in Turkey that digital transformation is crucial for advancing the country's healthcare services. Alongside this progress, it is also recognised that certain areas need to be improved to fully realise the potential of health information technologies in healthcare management.