Teknoloji ile cebir öğretiminde öğretmenlerin enstrümantal orkestrasyonlarının incelenmesi
Examining teachers' instrumental orchestrations in teaching algebra with technology
- Tez No: 979009
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEÇİL YEMEN KARPUZCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Cebir, Enstrümantal orkestrasyon, GeoGebra, Teknoloji destekli matematik öğretimi, Dinamik matematik yazılımı, Algebra, GeoGebra, Instrumental orchestration, Technology-supported mathematics education, Dynamic mathematics software
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, ortaokul matematik öğretmenlerinin GeoGebra ile teknoloji destekli cebir öğretimine dair enstrümantal orkestrasyonlarını ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda öğretmenlerin sınıf öğretimi esnasında ortaya koyduğu orkestrasyon türleri, orkestrasyon türlerinin nasıl farklılaştığı ve orkestrasyon zincir akışı açıklanmıştır. Araştırma nitel araştırma türü desenlerinden biri olan durum çalışmasıdır. Araştırma 2022-2023 eğitim-öğretim yılında iki devlet ortaokulunda, dijital yeterliliği yüksek iki matematik öğretmeni ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmacılar tarafından hazırlanan GeoGebra etkinlikleri, öğretmenler tarafından kullanılmıştır. Ayşe Öğretmen sekiz, Burak Öğretmenden dokuz olmak üzere, toplam 17 ders saati gözlenmiştir. Araştırmada öğretmenlerin enstrümantal orkestrasyonları literatürdeki orkestrasyonlar referans alınarak analiz edilmiştir. Bunların yanı sıra üç yeni orkestrasyon tipi belirlenmiştir. Veriler, GeoGebra etkinliklerinin uygulanması sırasındaki gözlemler ve video kayıtları, ders öncesi ve ders sonrası yarı yapılandırılmış görüşmeler esnasında alınan video ve ses kayıtları, gözlem esnasında araştırmacının tuttuğu notlar ve GeoGebra etkinlikleri ile uyumlu etkinlik kağıtlarıdır. Toplanan veriler MAXQDA-2022 nitel veri analizi yazılımı ile analiz edilmiştir. Bulgularda öğretmenlerin GeoGebra etkinlik ve apletlerini kullanmaları esnasında çeşitli orkestrasyon türleri görülmüştür. Ayşe ve Burak Öğretmenin öğretimlerinde kazanımlara göre orkestrasyon türlerinin farklılaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to reveal the instrumental orchestrations of middle school mathematics teachers regarding technology-supported algebra teaching with GeoGebra. For this purpose, the types of orchestrations that teachers put forward during classroom teaching, how the orchestration types differ, and the orchestration chain flow are explained. The research is a case study, a type of qualitative research design. The research was conducted in two public secondary schools during the 2022-2023 academic year with two mathematics teachers with high digital proficiency. The teachers used GeoGebra activities prepared by the researchers. A total of 17 lesson hours were observed, eight from Teacher Ayşe and nine from Teacher Burak. In this study, teachers' instrumental orchestrations were analyzed using orchestrations from the literature as references. Three new orchestration types were also identified. The data consisted of observations and video recordings during the implementation of GeoGebra activities, video and audio recordings taken during pre- and post-lesson semi-structured interviews, notes taken by the researcher during observations, and activity sheets aligned with the GeoGebra activities. The collected data was analyzed using MAXQDA-2022 qualitative data analysis software. The findings revealed various orchestration types during teachers' use of GeoGebra activities and applets. It was determined that the types of orchestrations varied according to the learning outcomes in the teaching of Teachers Ayşe and Burak. In addition, orchestration flows are observed for some orchestrations in the teachers' lessons. Orchestrations such as guide-and-explain, explain-the-screen, discuss-the-screen were found to be common to both teachers throughout the lesson.