Öğretim üyelerinin uluslararası lisans öğrencilerinden beklentileri
Faculty members' expectations from international undergraduate students
  1. Tez No: 979028
  2. Yazar: SEZEN KAPLAN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik beklentiler, Akademik uyum, Sosyal uyum, Sosyokültürel uyum, Uluslararası öğrenciler, Yabancı dil öğretimi, Yabancı uyruklu öğrenciler, Academic expectations, Academic adjustment, Social adjustment, Sociocultural adaptation, International student, Foreign language teaching, Foreign domestic students
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancılara Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı doğrultusunda, öğretim üyelerinin uluslararası öğrencilerden mesleki alana yönelik, dil yeterliliği, uyum süreçleri, eğitim-öğretim süreçlerindeki performansları ile etik ve ahlaki davranışlarına ilişkin beklentileri ortaya konulmuş; sürece yönelik bakış açıları tespit edilmiştir. Ayrıca araştırma, uluslararası öğrencilerin lisans öncesi hazırlık süreçlerinde edinmeleri gereken yetkinliklere yönelik beklentileri belirleyerek ilerleyen dönemde yapılacak benzer çalışmalara da kaynaklık edebilecek niteliktedir. Bu kapsamda, Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde 2024-2025 eğitim öğretim döneminde görev yapan ve uluslararası lisans öğrencileriyle akademik bağlamda doğrudan iletişim kuran 12 öğretim üyesi araştırmanın çalışma grubunu oluşturmaktadır. Bu çalışma öğretim üyelerinin deneyimlerinin anlamlandırılmasına dayandığı için nitel araştırma yöntemlerinden fenomonolojik (olgubilimsel) yaklaşımla gerçekleştirilmiştir. Bu sebeple çalışmanın veri toplama sürecinde veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analiz edilmesinde nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi kullanılarak görüşmelerden elde edilen veriler, araştırmanın amacı doğrultusunda kodlanmış, bu kodlar sınıflandırılarak araştırma bulgularını meydana getirecek, bu kodları temsil edecek kategoriler ve temalar oluşturulmuştur. Belirlenen her bir kod doğrudan alıntılarla örneklendirilerek desteklenmiştir. Çalışmada öğretim üyelerinin görüşleri; uluslararasılaşmaya yönelik bakış açıları, mühendislik alanına yönelik beklentileri, dil yeterliliğine ilişkin değerlendirmeleri, öğrenme sürecine yönelik beklentileri, uyum sürecine ilişkin görüşleri, etik ve ahlaki beklentileri sunulmuştur. Elde edilen bulgulara göre, öğretim üyeleri gerekli iyileştirmeler yapıldığı takdirde uluslararasılaşma sürecine yönelik olumlu bir bakış açısına sahiptir. Öğrencilerden; alanlarına yönelik gerekli altyapıya sahip olmaları, Türkçe dil yeterliliklerini tüm becerilerde akademik düzeyde geliştirmeleri, iletişimde çeviri desteğine ihtiyaç duymamaları, eğitim-öğretim süreçlerini hedef odaklı yürütmeleri, akademik bakış açılarını geliştirmeleri, grup çalışmalarına etkin katılım sağlamaları ve öğrenme sorumluluklarını üstlenmeleri beklenmektedir. Ayrıca öğrencilerin lisans eğitiminde yeterli hazırbulunuşluğa sahip olmaları, akademik, sosyal ve kültürel uyumlarını sağlamaları, derslere devam etmeleri, sınavlarda güvenilirliği zedeleyecek davranışlardan kaçınmaları, sınav kurallarına uymaları ve akademik çalışmalarda özgünlüğe, emek ve dürüstlüğe dikkat etmeleri gerektiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to reveal faculty members' expectations concerning international students' professional competencies, language proficiency, adaptation processes, academic performance, and ethical and moral conduct, and to identify their perspectives on these processes. Furthermore, the research can serve as a resource for similar studies in the future by revealing the expectations regarding the competencies that international students should acquire during their pre-undergraduate preparation processes. In this context, the study group of the research consists of 12 faculty members who work at Karabük University Faculty of Engineering in the 2024-2025 academic year and who have direct communication with international undergraduate students in an academic context. Because this study is based on the interpretation of faculty members' experiences, it was conducted using a phenomenological approach, a qualitative research method. Therefore, a semi-structured interview form was used as the data collection tool in the study's data collection process. In the analysis of the obtained data, content analysis, a qualitative research method, was used to code the data obtained from the interviews in line with the purpose of the study. These codes were classified, and categories and themes were created to represent the research findings. Each identified code is supported by examples with direct quotations. In the study, the faculty members' opinions are presented within the framework of their perspectives on internationalization, their expectations for the field of engineering, their assessments of language proficiency, their expectations for the learning process, their views on the adaptation process, ethical and moral expectations, the obstacles encountered in meeting these expectations, and suggestions for addressing these obstacles. According to the findings, the faculty members have a positive perspective on the internationalization process if the necessary improvements are made. Students are expected to have the necessary infrastructure for their fields, improve their Turkish language proficiency at an academic level in all skills, not need translation support in communication, conduct their education and training processes in a goal-oriented manner, develop their academic perspectives, participate effectively in group work, and assume responsibility for their learning. It was also emphasized that students should have adequate preparation for undergraduate education, ensure their academic, social, and cultural adaptation, attend classes, avoid behavior that may undermine credibility on exams, comply with exam rules, and pay attention to originality, effort, and honesty in academic work.