Ömer F. Oyal'ın romanlarında anlatım teknikleri
Narrative techniques in Ömer F. Oyal's novels
- Tez No: 979052
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK ÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Roman, Novel
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Ömer F. Oyal, Ömer F. Oyal, çeşitli dergilerde yazılar yazarak edebiyat dünyasına girmiştir. Romanlarının bazıları ödül alan Oyal, (Magda Döndüğünde, 2016 Ankara Üniversitesi Roman Ödülü; Zaman Lekeleri 2019 Notre-Dame de Sion Edebiyat Ödülü; Gemide Yer Yok, 2020 Yunus Nadi Roman Ödülünü, almıştır.) çağdaş Türk romanının temsilcileri arasındadır. Ömer F.Oyal'ın , dokuz romanı bulunmaktadır: (Sürgün Ruhun Rüya Defteri (2006), Gecelerin En Güzeli (2007), Önceki Çağın Akşamüstü (2012), Ferahlık Ânına Övgü (2013), Magda Döndüğünde (2015), Zaman Lekeleri (2018), Gemide Yer Yok (2019), Bahara Bir Hediye (2022), Doğum Günüme Çağırmak İstediğim Tek Kişi (2024)), Romanlarının yanı sıra iki oyun (Uçmak-Hezarfen Ahmed Çelebi (2019), Cennetin Yarısı-Evliyâ Çelebi (2023)) ve bir inceleme (Keçi / Zanlı, Kurban, Cefakâr (2013)) kaleme almıştır. Toplam on iki tane yayımlanmış eseri olmasına rağmen yazar hakkında yapılan akademik çalışmalar nicel olarak çok azdır. Literatürde Ömer F. Oyal'ın eserleri üzerinde çok durulmadığı ve romanlarındaki anlatım teknikleri üzerine ayrıntılı ve müstakil bir çalışma yapılmadığı tespit edilmiştir. Bu eksiklik, çalışmanın çıkış noktasını oluşturmaktadır. Çalışmada Ömer F. Oyal'ın romanlarında kullanılan anlatım teknikleri ele alınmıştır. Romanlarının olay örgülerini modern anlatım teknikleriyle oluşturan Ömer F. Oyal, romanlarında farklı anlatım tekniklerini kullanmıştır. Çalışma“Giriş, Birinci Bölüm: Ömer F. Oyal'ın Hayatı-Edebî Kişiliği-Eserleri, İkinci Bölüm: Ömer F. Oyal'ın Romanlarında Kullanılan Anlatım Teknikleri, Sonuç”olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın giriş bölümünde Tanzimat Edebiyatı'ndan günümüze değin Türk romanında anlatım tekniklerinin gelişimi ve değişiminden bahsedilmiştir. Birinci bölümünde, Ömer F. Oyal'ın hayatı ve edebî kişiliği hakkında bilgi verilerek eserleri tanıtılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, önce anlatım teknikleri detaylı bir şekilde açıklanmış sonra Ömer F. Oyal'ın romanlarından bu tekniklerin göründüğü metinler ortaya konmuştur. Sonuç bölümünde elde edilen bulgulardan yola çıkılarak romanlarda kullanılan anlatım teknikleri hakkında değerlendirmelerde bulunulmaktadır.“Ömer F. Oyal'ın Romanlarında Anlatım Teknikleri”adlı yüksek lisans tez çalışmamız yazarın sekiz romanı üzerinde yaptığımız teknik inceleme ile ortaya çıkmıştır. Bu çalışma hakkında çok fazla akademik çalışma yapılmamış bir sanatçı olan Ömer F. Oyal'ın romanlarını anlatım teknikleri bakımından mercek altına alıp sanatçının eserlerini yakından incelemektedir. Çalışmada, Bilimsel yöntem ve metotlardan biri olan nitel araştırma yöntemi uygulanmıştır. Veri toplama yöntemi için öncelikle literatür taraması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ömer F. Oyal, Ömer F. Oyal entered the world of literature by writing articles in various magazines. She has gained a permanent place in our literature with the novels she has written and the awards she has received (When Magda Returns, 2016 Ankara University Novel Award; Time Stains 2019 Notre-Dame de Sion Prize for Literature; No Place on the Ship, 2020 Yunus Nadi Novel Award). Ömer F. Oyal is the author of nine novels: (The Dream Notebook of the Exiled Soul (2006), The Most Beautiful of the Nights (2007), The Afternoon of the Previous Age (2012), Praise for the Moment of Refreshment (2013), When Magda Returns (2015), Time Stains (2018), No Room on the Ship (2019), A Gift for Spring (2022), The Only Person I Want to Invite to My Birthday (2024)). In addition to his novels, he has written two plays (Flying-Hezarfen Ahmed Çelebi (2019), Half of Heaven-Evliyâ Çelebi (2023)) and a study (Goat / The Accused, the Victim, the Enduring (2013)). Although he has a total of twelve published works, academic studies on the author are quantitatively very few. It has been determined that the works of Ömer F. Oyal have not received much attention in the literature, nor has a detailed and independent study been conducted on the narrative techniques in his novels. This deficiency constitutes the starting point of this study. In the study, the narrative techniques used in Ömer F. Oyal's novels are explained by giving examples from his novels. Ömer F. Oyal, who created the plot of his novels with modern narrative techniques, used different narrative techniques in his novels. Study“Introduction, First Chapter: Ömer F. Oyal's Life, Literary Personality and Works, Chapter Two: Narrative Techniques Used in Ömer F. Oyal's Novels, Conclusion”. In the introductory part of the study, the development and change of narration techniques in the Turkish novel from Tanzimat Literature to postmodern narration are mentioned. In the first part, information about the life and literary personality of Ömer F. Oyal is given, and his works are introduced. In the second part of the study, first the narration techniques are explained in detail, and then examples from Ömer F. Oyal's novels are given. In the conclusion section, based on the findings, evaluations specific to each novel are made about the narration techniques used in the novels. Our master's thesis study titled“Narrative Techniques in Ömer F. Oyal's Novels”emerged as a result of our technical analysis on eight novels of the author. This study aims to bring the novels of Ömer F. Oyal, an artist who has received awards for his works but whose works have not been studied much academically, under the spotlight in terms of narrative techniques and to bring the artist to the literature by closely examining the works of the artist. The study focuses on the text. Qualitative research method, one of the scientific methods and methods, was applied. For the data collection method, a literature review was conducted first.