Web 2.0 temelli sosyal bilgiler öğretiminin Web 2.0 farkındalık ve derse yönelik tutuma etkisi
The effect of Web 2.0 based social studies teaching on Web 2.0 awareness and attitude towards the lesson
- Tez No: 979051
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL TURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, farkındalık, sosyal bilgiler, tutum, web 2.0 araçları, Dıgıtalızatıon, realization, social studies, attitude, web 2.0 tools
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
21. yy. gelişen teknoloji ile dünyayı tüm alanlarda gözle görülür bir değişime uğratmaktadır. Değişen şartlar, ihtiyaç duyulan birey niteliklerinin artması ve değişmesine neden olmaktadır. Bu noktada değişime ayak uydurabilmek adına gerekli görülen bireylerin yetiştirilebilmesi görevi eğitime düşmektedir. Sosyal Bilgiler dersi ve beceri, değer ve kazanımları ile ideal bireyleri yetiştirme konusunda en yetkin derslerden biri olarak görülmektedir. Sosyal bilgiler dersinde Web 2.0. temelli etkinlikler ile Web 2.0. farkındalığı ve derse yönelik tutum konusunu temel alan çalışmada, Web 2.0. araçlarından yararlanılarak, uygulama sürecinde kullanılmak üzere 'Evimiz Dünya' öğrenme alanına ilişkin çeşitli etkinlikler tasarlanmıştır. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden yarı-deneysel desen kullanılmaktadır. Çalışmada veri toplama araçları olarak Arslan ve Görgülü (2021) tarafından geliştirilen“Web 2.0 Araçlarına Yönelik Farkındalık Ölçeği”, Çetinkaya ve Hatay Uçar (2019) tarafından geliştirilen“Sosyal Bilgiler Dersi Tutum Ölçeği”kullanılmaktadır. Seçilen öğrenme alanı kapsamında gerçekleştirilen uygulama sonucunda öğrencilerin Sosyal Bilgiler dersinde Web 2.0 kullanımının öğrenci tutumunu olumlu yönde etkilediği, ilgi boyutundaki artış ile öğrenci merkezli öğrenme ortamları yaratmaya katkı sağladığı ve motivasyonu desteklediği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The 21st century, with its rapidly developing technology, is bringing about significant and visible changes in all areas of life. These changing conditions are leading to both an increase and a transformation in the qualifications expected of individuals. At this point, the responsibility of equipping individuals to adapt to these changes falls on the education system. The Social Studies course is considered one of the most effective subjects in fostering well-rounded individuals through its focus on skills, values, and learning outcomes. This study, conducted within the scope of the Social Studies course, focuses on Web 2.0-based activities, Web 2.0 awareness, and students' attitudes toward the course. In this context, various activities related to the learning unit“Our Home: Earth”were designed using Web 2.0 tools to be implemented during the instructional process. The study employed a quasi-experimental design, one of the quantitative research methods. As data collection tools, the“Awareness Scale for Web 2.0 Tools”developed by Arslan and Görgülü (2021), and the“Social Studies Course Attitude Scale”developed by Çetinkaya and Hatay Uçar (2019) were used. The results of the implementation carried out within the selected learning unit show that the use of Web 2.0 tools in the Social Studies course positively influenced students' attitudes, contributed to the creation of student-centered learning environments by increasing student engagement, and supported student motivation.