Yiyecek ve içecek pazarlamasında genç yetişkin bireylerin dijital içeriklere maruz kalmalarının kompulsif satın alma davranışı üzerindeki etkisi
The impact of exposure to digital content on compulsive buying behavior of young adults in food and beverage marketing
  1. Tez No: 979061
  2. Yazar: HELİN DOYMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARİF YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Genç Yetişkinler, Yiyecek ve İçecek Pazarlaması, Dijital Pazarlama, Kompulsif Satın Alma Davranışı, Young Adults, Food and Beverage Marketing, Digital Marketing, Compulsive Buying Behavior
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Malatya Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, yiyecek ve içecek pazarlamasında genç yetişkin bireylerin dijital içeriklere maruz kalmalarının kompulsif satın alma davranışı üzerindeki etkisini incelemektir. Dijitalleşmenin yaygınlaşmasıyla birlikte, özellikle 18–30 yaş aralığındaki bireyler yoğun biçimde pazarlama mesajlarına maruz kalmaktadır. Bu bağlamda çalışmada, 495 genç yetişkinin katılımıyla nicel araştırma yöntemi kullanılarak çevrim içi anket yoluyla veri toplanmıştır. Regresyon analizleri sonucunda, dijital pazarlama içerikleri maruziyetinin kompulsif satın alma davranışı üzerinde anlamlı ve pozitif yönde etkili olduğu belirlenmiştir. Alt boyut düzeyinde yapılan çoklu regresyon analizleri ise,“Aktif Katılım Odaklı Maruz Kalma”boyutunun hem kontrol kaybı hem de takıntılı satın alma üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur.“Hedeflenmiş Kanal Maruziyeti”alt boyutu her iki alt boyutta da istatistiksel olarak anlamlı etki göstermiştir.“Genel Dijital Ortam Maruziyeti”ise yalnızca takıntılı satın alma üzerinde anlamlı bulunmuştur. Elde edilen bulgular, dijital pazarlama stratejilerinin psikolojik etkilerini ve kompulsif satın alma davranışlarına katkı sağlayan mekanizmaları ortaya koymakla birlikte hem kuramsal hem de uygulamalı katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the effect of young adults' exposure to digital content in food and beverage marketing on compulsive buying behavior. With the increasing prevalence of digitalization, individuals aged between 18 and 30 are frequently exposed to intensive marketing messages. Within this framework, data were collected through an online survey utilizing a quantitative research design, with the participation of 495 young adults. Regression analyses demonstrated that exposure to digital marketing has a statistically significant and positive impact on compulsive buying behavior. Furthermore, multiple regression analyses conducted at the sub-dimensional level revealed that the“Active Engagement-Oriented Exposure”dimension significantly affects both loss of control and obsessive purchasing tendencies. Similarly, the“Targeted Channel Exposure”sub-dimension exhibited statistically significant effects on both sub-dimensions. In contrast, the“General Digital Environment Exposure”dimension was found to be significantly associated only with obsessive purchasing behavior. The findings of this study not only shed light on the psychological implications of digital marketing strategies but also elucidate the mechanisms that contribute to compulsive purchasing behaviors. As such, the research offers both theoretical insights and practical implications for marketing professionals and policymakers.