Erıc Morris tekniğinde dışsal çalışma yöntemi kullanımıyla Keith Huff'ın Sağanak oyunundaki Denny karakterinin hazırlık süreci
The preparation process of the Denny character in Keith Huff's play, The Downtown, using the external study method in Eric Morris' technique
- Tez No: 979066
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELEN KORAD BİRKİYE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Eric Morris, Oluş' Hali, İşçilik, Dışsal, Seçim Yolları, Hazırlık, Hazırlık Süreci
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Drama ve Oyunculuk Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Oyunculuk Sanat Dalı
Özet
ERIC MORRIS TEKNİĞİNDE DIŞSAL ÇALIŞMA YÖNTEMİ KULLANIMIYLA KEITH HUFF'IN SAĞANAK OYUNUNDAKİ DENNY KARAKTERİNİN HAZIRLIK SÜRECİ ÖZET Bu çalışma, Eric Morris'in oyunculuk sisteminde seçim yollarından biri olan dışsal çalışma yöntemini, Keith Huff'ın Sağanak adlı oyunundaki Denny karakteri üzerinden uygulamalı olarak incelemektedir. Araştırmanın amacı, dışsal çalışmanın oyuncunun karaktere fiziksel, duygusal ve zihinsel düzeyde nasıl yaklaşabileceğini göstermek ve bu yöntemin Türkiye'deki oyunculuk pratiğine katkılarını değerlendirmektir. Çalışmanın problem alanını, geleneksel oyunculuk yaklaşımlarının sahnede anlık ve sahici tepki üretme konusunda yeterli olmaması oluşturur. Bu bağlamda Morris'in yaklaşımı, oyuncunun kişisel engellerini tanıması, bu engellerle çalışması ve karaktere daha içsel ve dışsal bir yerden yaklaşması bakımından alternatif bir yöntem sunmaktadır. Araştırma sürecinde, Denny karakterinin suçluluk, öfke ve yalnızlık gibi temalarla şekillenen yapısı dikkate alınmış; karakterin fiziksel tutumları, savunma refleksleri ve içsel çelişkileri üzerine gözlemsel ve deneyimsel uygulamalar gerçekleştirilmiştir. Oyuncunun karaktere yönelik duruşu, sesi ve hareket repertuvarı; duruma özel seçimler, hayvan dışsalı ve sahne analizleri ile desteklenmiştir. Uygulamalar sonucunda oyuncunun sahnedeki tepkilerinin değiştiği; karakterin duygusal yapısıyla sahnedeki davranışları arasında daha belirgin ve işlevsel bir bağ kurulduğu gözlemlenmiştir. Elde edilen veriler, dışsal çalışma yönteminin oyuncunun ifade gücünü artırdığını, karakterle kurduğu ilişkiyi derinleştirdiğini ve sahne gerçekliğini desteklediğini göstermektedir. Bu yönüyle çalışma, Morris 'Sistem'ini Türkiye'deki oyunculuk eğitimine entegre edilebilecek işlevsel bir yöntem olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
THE PREPARATION PROCESS OF THE DENNY CHARACTER IN KEITH HUFF'S PLAY, THE DOWNTOWN, USING THE EXTERNAL STUDY METHOD IN ERIC MORRIS' TECHNIQUE ABSTRACT This study examines Eric Morris's method of external work, which is one of the selection methods in the acting system, in practice through the character of Denny in Keith Huff's play Soapanak. The aim of the research is to show how external work can approach the actor's character on a physical, emotional and mental level and to evaluate the contributions of this method to acting practice in Turkey. The problem area of the study is that traditional acting approaches are not sufficient to produce an instantaneous and authentic reaction on the stage. In this context, Morris' approach offers an alternative method in terms of recognizing the player's personal obstacles, working with these obstacles and approaching the character from a more internal and external place. During the research process, the structure of Denny's character shaped by themes such as guilt, anger and loneliness was taken into account; observational and experiential practices were carried out on the character's physical attitudes, defense reflexes and internal contradictions. The player's posture, voice and movement repertoire for the character were supported by situation-specific choices, animal appearance and scene analysis. As a result of the applications, it has been observed that the actor's reactions on the stage have changed; a more Decient and functional connection has been established between the emotional structure of the character and his behavior on the stage. The obtained data show that the external working method increases the expressive power of the actor, deepens the relationship he has established with the character and supports the stage reality. In this aspect, the study reveals that the Morris system is a functional method that can be integrated into acting education in Turkey.