Mobilya endüstrisinde analitik hiyerarşi süreci yöntemi ile kuruluş yeri seçimi
Selection of plant location with the method of analytic hierarchy process in furniture industry
  1. Tez No: 97907
  2. Yazar: ENGİN EJDER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EROL BURDURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
  6. Anahtar Kelimeler: Kuruluş yeri, Analitik Hiyerarşi Süreci, Mobilya Endüstrisi, Selection of plant location, Analytical Hierarchy Process, Furniture Industry
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada, fabrikaların ömürleri boyunca değişken dış çevre şartlarına bağlı olarak üretim ve pazarlama ile ilgili stratejik planlama faaliyetlerim yürüttükleri ve kuruluş aşamasında en önemli karar değişkenlerinden biri olan fabrika kuruluş yeri sorunu, mobilya endüstrisi ile ilişkilendirilerek araştırılmış ve araştırma iki bölümlü olarak şekillendirilmiştir. Birinci bölümde, bu konuda daha önce yapılmış araştırmalara yer verilmiş, ayrıca Türkiye ölçeğinde kuruluş yeri seçiminde etkili olan faktörlerin büyüklükleri araştırılıp derlenerek çizelgeler halinde gösterilmiştir. ikinci bölümde ise, kuruluş yeri seçiminde etkili olan, somut ve soyut faktörlerin etkilerinin birlikte değerlendirilebilmesine imkan veren Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) yöntemi ile kuruluş yeri seçiminin mobilya endüstrisi işletmelerinde kullanılış biçimi incelenmiştir. Öncelikle kuruluş yeri seçiminde etkili olan faktörler sınıflandırılmış ve Türkiye'nin çeşitli bölgelerine göre pazar ve yatırım için cazibe merkezleri durumunda bulunan İSTANBUL, ANKARA, KAYSERİ, DENİZLİ ve ADANA illeri örnek bölgeler olarak belirlenmiştir. Daha sonra, Türkiye'nin önde gelen fabrikalarında yönetici durumunda bulunan kişilerden bir uzmanlar grubu oluşturulmuştur. Kuruluş yeri seçiminde etkili faktörlerin yönteme uygun şekilde değerlendirilmesine olanak veren anketler hazırlanmış ve uzmanların bu anketleri cevaplandırmaları sağlanmıştır. Anket verileri AHS yöntemi ile kuruluş yeri seçimi sorununa bilgisayar destekli analiz imkanı tanıyan Expert Choice programına yüklenerek analiz edilmiştir. Analiz sonucunda; öncelik değerlerine göre 0,382 ile İstanbul en uygun kuruluş yeri seçilmiştir. İstanbul'u sırasıyla 0,239 ile Ankara, 0,132 ile Kayseri, 0,124 ile Denizli ve 0,123 ile Adana illeri izlemiştir. Faktörlerin öncelik değerlerinin değişmesi durumunda, alternatif illeri belirlemek üzere yapılan duyarlılık analizinde, üretim faktörlerinin tam öncelik değerinin %83'ün üzerine çıkması halinde Ankara kuruluş yeri için en uygun il olmaktadır. Bunun dışında diğer faktörlerin değerlerinin artması veya azalması, sonucu değiştirmemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the problem of the plant location that is one of the most important variables of decision on establishment stage, and where the strategical planning activities concerned to the production and marketing depending on the conditions of changeable exterior environs are carrying out by the plants for their life long, was investigated in relation to furniture industry, and the study was formed as two parts. In first part, the previous studies on this area was mentioned superficially, and also the important factors for effecting to the plant location on Turkey scale was shown in figures on the base of the collected data. In second part, the way of the usage of the plant location selection in furniture industry enterprises was investigated by the method of the Analytical Hierarchy Process which is suitable to enable for making assessment of the effects of the concrete and abstract factors affecting on the selection of the plant location. In this case, the factors affecting to the selection of the plant location was classified, and, the cities Istanbul, Ankara, Kayseri, Denizli ve Adana determined as their marketing and investment potentials compared to the other various regions of Turkey. Thereafter, the experts team comprehending with the managers from some plants in Turkey was constituted. The questionnaires which give possibility for suitable assessment of the affected factors for the selection of the plant location were prepared, and provided to be answered by the experts. The datums were analyse^ by Expert Choice Package Program that enable the computer aided analysis for the problem of the selection of the plant location with Analytical Hierarchy Process. In a result, according to the priorities Istanbul was determined the most suitable plant location with 0.382, following by Ankara 0.239, Kayseri 0. 132, Denizli 0. 124, Adana 0.123. In the sensitivity analysis that was made for the determination of alternative cities, in the event of changing priorities' factors, Ankara is the most suitable city for plant location when exact priority of the production factors are over the %83. Except this decreasing or increasing in the priorities of other factors does not make difference in the result.