Lipozomal bodıpyzom taşıyıcı nanoveziküllerin sentezi, karakterizasyonu ve kanser üzerine etkilerinin in-vivo araştırılması
Synthesis and characterization of liposomal bodipysome carrier nanovesicles and in-vivo investigation of their efficacy in cancer treatment
  1. Tez No: 979075
  2. Yazar: YASEMİN BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAZLI SÖZMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyomühendislik, Kimya Mühendisliği, Biyoteknoloji, Bioengineering, Chemical Engineering, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Farmasötik nanoteknoloji, Fotodinamik tedavi, Fotokemoterapi, Organik boyar maddeler, Pharmaceutical nanotechnology, Photodynamic therapy, Photochemotherapy, Organic dyestuffs
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Fotodinamik terapi (PDT), ışığa duyarlı bileşiklerin kullanımıyla gerçekleştirilen ve son yıllarda kanser, enfeksiyon hastalıkları ile dermatolojik rahatsızlıklar dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarının tedavisinde öne çıkan minimal invaziv bir yöntemdir. Fotoduyarlaştırıcı (PS) olarak kullanılan birçok organik bileşik olmasına rağmen, difloro-boraindasen (BODIPY) ailesi çok yönlü boyar maddeler olarak PDT'de aktif olarak kullanılmaktadır. Ancak PS'lerin çoğu lipofilik özellikte olup suda çözünürlüğü düşüktür ve agregasyon eğilimindedir. Bu durum PDT etkinliğinin azalmasına yol açar. Bu nedenle, PS'lerin farmakokinetiğini iyileştirmek, hedef dokuya taşınmasını sağlamak ve fotofiziksel özelliklerini korumak amacıyla taşıyıcı sistemlere gereksinim duyulmuştur. Bu taşıyıcılar arasında lipozomlar hem hidrofilik hem lipofilik ajanları taşıyabilme özellikleri ve biyo-uyumlulukları nedeniyle ön plana çıkmaktadır. Bu tezin amacı, kendi fotoduyarlaştırıcısına sahip, yüzeyi cRGD peptidi ile fonksiyonize edilerek tümör hücrelerini hedefleyebilen ve model kemoterapötik ilaç olarak doksorubisin (Dox) yüklü, biyo-uyumlu lipozomal nanoveziküllerin sentezlenmesidir. Böylece tasarlanan cRGD-BODIPYzom-Dox lipozomal nanoveziküller proje kapsamında başarı ile sentezlenmiş ve bu nanoveziküllerin PDT özellikleri, ilaç salım özellikleri, in vitro hücre deneyleri ile in-vivo hayvan deneyleri ve biyo-dağılım çalışmaları başarı ile gerçekleştirilmiştir. Proje sonucunda sentezlenen cRGD-BODIPYzom-Dox lipozomal nanoveziküllerin PDT özelliğe ve kemoterapötik etkiye sahip oldukları belirlenmiştir. Ayrıca yapılan in vivo deneyleri sonucu cRGD-BODIPYzom-Dox nanoveziküllerin lazer uygulanmayan tümörlerde bile tümör büyümesini yavaşlattığı görülmektedir. Bununla birlikte, lazer uygulandığında (665 nm, 1 W/cm2) tümörlerin daha küçük seyrettiği tespit edilmiştir. Gerçekleştirilen bu tez çalışması sonucunda elde edilen bulguların son derece umut verici olduğu düşünülmekte, çalışmanın gelecekte yapılacak yeni araştırmalara da zemin hazırlayacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Photodynamic therapy (PDT) is a minimally invasive method that is performed by using light-sensitive compounds and has become prominent in the treatment of various health problems including cancer, infectious diseases and dermatological disorders in recent years. Although there are many organic compounds used as photosensitizers (PS), the difluoro-boraindacene (BODIPY) family is actively used in PDT as versatile dyes. However, most PSs are lipophilic, have low water solubility and tend to aggregate. This leads to a decrease in PDT effectiveness. Therefore, carrier systems have been required to improve the pharmacokinetics of PSs, ensure their transport to the target tissue and preserve their photophysical properties. Among these carriers, liposomes stand out due to their ability to carry both hydrophilic and lipophilic agents and their biocompatibility. The aim of this thesis is to synthesize biocompatible liposomal nanovesicles that have their own photosensitizer, can target tumor cells by functionalizing the surface with cRGD peptide, and loaded with doxorubicin (Dox) as a model chemotherapeutic drug. Thus, the designed cRGD-BODIPYzom-Dox liposomal nanovesicles were successfully synthesized within the scope of the project and the PDT properties, drug release properties, in vitro cell experiments, in-vivo animal experiments and biodistribution studies of these nanovesicles were successfully carried out. As a result of the project, it was determined that the synthesized cRGD-BODIPYzom-Dox liposomal nanovesicles have PDT properties and chemotherapeutic effects. In addition, as a result of the in vivo experiments, it was observed that cRGD-BODIPYzom-Dox nanovesicles slowed down tumor growth even in tumors that were not treated with laser. However, it was determined that tumors were smaller when laser was applied (665 nm, 1 W/cm2). The findings obtained as a result of this thesis are thought to be extremely promising, and it is anticipated that the study will pave the way for new research in the future.