Gıda marketlerinde aydınlatma dönüşümü fayda maliyet analizi: İstanbul örneği
Cost-benefit analysis of lighting retrofits in grocery stores: a case study of İstanbul
- Tez No: 979123
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERKAN ZÖHRA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Elektrik enerjisi, Elektrik tüketimi, Enerji tüketimi, Yeşil enerji, Electrical energy, Electric consumption, Energy consumption, Green energy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Amasya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yenilenebilir Enerji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yenilenebilir Enerji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, İstanbul'da faaliyet gösteren 53 gıda marketinden toplanan saha verilerine dayanarak, LED aydınlatma dönüşüm projelerinin teknik, ekonomik ve aydınlatma kalitesi yönünden kapsamlı bir fizibilite analizini sunmaktadır. Araştırma metodolojisi, dönüşüm öncesi ve sonrası enerji tüketimi (kWh), aydınlık seviyeleri (lx) ve yatırım maliyetlerinin karşılaştırmalı analizini içermektedir. Dönüşüm çalışmaları, birincil hedeflerine göre 'Tasarruf Amaçlı' ve 'Konfor Amaçlı' olarak iki ana gruba ayrılarak, yatırımın geri ödeme süresi ile aydınlatma kalitesindeki kazanç arasındaki ilişki incelenmiştir. Analiz sonuçları, çalışma genelinde aydınlatma kaynaklı enerji tüketiminde ortalama %37,4'lük bir tasarruf sağlandığını göstermektedir. Enerji verimliliğine ek olarak, ortalama aydınlık seviyeleri 513 lx'ten 1.232 lx'e yükselerek, görsel konforda %193'lük bir artış elde edilmiştir. Fayda-maliyet analizi, dönüşümün amacına göre belirgin farklılıklar ortaya koymaktadır: 'Tasarruf Amaçlı' olarak sınıflandırılan 38 marketin ortalama geri ödeme süresi 28,3 ay gibi oldukça verimli bir seviyede iken, 'Konfor Amaçlı' 15 markette bu süre 60 ayın üzerine çıkmaktadır. Bu ikinci grupta, aydınlatma kazancı %309'a ulaşarak, dönüşüm sürecinde önceliğinin finansal geri dönüşten ziyade aydınlatma kalitesinin iyileştirilmesi olduğu doğrulanmıştır. Sonuç olarak bu araştırma, gıda marketlerinde LED aydınlatma dönüşümünün, işletmenin stratejik önceliklerine (hızlı geri dönüş veya artırılmış müşteri deneyimi) göre şekillendirilebilen, hem ekonomik olarak fizibil hem de teknik olarak başarılı bir yatırım olduğunu saha verileriyle ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study presents a comprehensive feasibility analysis of LED lighting retrofit projects, examining their technical, economic, and lighting quality aspects based on empirical data collected from 53 grocery stores in Istanbul. The research methodology involves a comparative analysis of pre- and post-retrofit data on energy consumption (kWh), illuminance levels (lx), and investment costs. A key aspect of the analysis is the classification of projects into two primary categories—'Savings-Oriented' and 'Comfort-Oriented'—to investigate the relationship between the investment payback period and the gains in lighting quality. The results of the analysis indicate that the transition to LED technology yielded an average net saving of 37.4% in lighting-related energy consumption. In addition to energy efficiency, a significant improvement in visual comfort was achieved, with average illuminance levels increasing from 513 lx to 1,232 lx, representing an overall illuminance gain of 193%. The cost-benefit analysis reveals distinct outcomes based on the primary objective of the retrofit: the 38 projects classified as 'Savings-Oriented' achieved a highly efficient average payback period of 28.3 months, whereas the 15 'Comfort Oriented' projects had payback periods exceeding 60 months. This latter finding is substantiated by an exceptional illuminance gain of 309% in this group, confirming that the priority was the enhancement of lighting quality over a rapid financial return. Ultimately, this research empirically demonstrates that LED lighting retrofits in the grocery retail sector represent a financially feasible and technically successful investment that can be tailored to align with distinct strategic priorities, whether a rapid return on investment or an enhanced customer experience.