Dünyanın sonu ve kıyamet motifleri (Ortadoğu kökenli dinlerde)
The end of the world and apocalyptic motifs (In religions originating in the Middle East)
- Tez No: 979125
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN HAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Dünyanın Sonu, Kıyamet, Mesih, Deccal, Milenyum, Eskatoloji, Son, Sona erme, The End of the World, Apocalypse, Messiah, Antichrist, Millennium, Eschatology, Doomsday, The End, Termination
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Dünyanın sonu ile ilgili kozmolojik ve eskatolojik konu ve kavramlar, insanlık tarihinin başından bu yana düşünülen ve üzerinde tartışılan en önemli konulardan biridir. Bu çalışmada Eski Mısır dinleri, Hitit, Asur ve Babil dinleri ile Sâbiîlik ve Maniheizm gibi gnostik dinler bu kavramlar ekseninde incelenmeye çalışılmıştır. Daha sonra Yahudi, Hristiyan ve İslam inançlarında dünyanın sonuna doğru gerçekleşmesi belirtilen olaylar Tanah, Yeni Ahit ve Kur'an ekseninde değerlendirilmeye çalışılmıştır. Dünyanın sonu ve kıyamet anlayışının sadece inanç meselesi olarak kalmayıp, Yahudilikte, beklenilen Mesih ve Arz-ı Mev'ud, Hristiyanlıkta Binyılcılık ve Misyonerlik anlayışıyla toplumsal ve siyasal olayları etkilediği tespit edilmiştir. Çalışmamızda göze çarpan en önemli ayrıntılardan birisi de eskatolojik inançların kutsal metinlerde olduğu gibi kalamadığıdır. Nitekim eskatolojik organizma, geçmişten günümüze birçok alanda ataklar göstermiş, özellikle sosyal ve siyasal hareketler üzerinde büyük etkilere sahip olmayı başarmıştır. Bu durum, bizim de üzerinde durduğumuz gibi, toplumları ve devletleri harekete geçirip yönlendirmesi açısından dikkat çekicidir. Dolayısıyla toplumsal ve siyasal bağı çok güçlü olan eskatolojik temaların yoğun ve farklı formlarda varlığını sürdüreceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Cosmological and eschatological issues and concepts related to the end of the world are one of the most important issues that have been considered and discussed since the beginning of human history. In this study, beginning from ancient Egyptian religions, The Hittite, The Assyrian and Babylonian religions with Gnostic religions such as Sabianism and Manichaeism have been tried to be examined on the axis of these concepts. Later, the events that are stated to occur towards the end of the world in Jewish, Christian and Islamic beliefs were tried to be evaluated in the context of the Tanakh, the New Testament and the Quran. It has been determined that the understanding of the end of the world and the apocalypse is not only a matter of faith but also affects social and political events through the expected Messiah and the Promised Land in Judaism, and through the understanding of Millennialism and Missionary in Christianity. One of the most important details that stands out in our study is that eschatological beliefs cannot remain as they are in the sacred texts. As a matter of fact, eschatological discourse has made breakthroughs in many areas from past to present and has succeeded in having a significant impact particularly on social and political movements. As we have emphasized, this situation is remarkable in its ability to mobilize and direct societies and states. Therefore, as can be understood, it is believed that eschatological themes, with their strong social and political connections, will continue to exist in intense and diverse forms.