Kamusal halkla ilişkiler perspektifinde belediyelerin ınstagram kullanım pratikleri üzerine bir içerik analizi: İzmit belediyesi örneği
A content analysis on instagram usage practices of municipalities from the perspective of public public relations: The case of İzmit municipality
- Tez No: 979178
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ESKİCUMALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Kamusal Halkla İlişkiler, İletişim, Social Media, Public Public Relations, Communication
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Sosyal medyanın geniş kitleler tarafından kullanılması, kurumların iletişim stratejilerinde önemli değişimlere yol açmaktadır. Geleneksel yöntemlerin yerini, sosyal medya odaklı ve dijital etkileşimi önceleyen iletişim çalışmaları almaktadır. Kurumlar, zaman ve mekan sınırlamalarını ortadan kaldıran bu mecrada daha etkin ve etkileşimli bir iletişim dili geliştirmeye özen göstermektedir. Bu bağlamda nitel olan bu çalışma; ilçe belediyelerinden biri olan İzmit Belediyesi'nin kurumsal iletişim biçimini“Kamusal Halkla İlişkiler”perspektifinde değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın örneklemini ilçe belediyelerinden biri olan ve sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanan İzmit Belediyesi oluşturmaktadır. Çalışmada sosyal medya mecraları“Instagram”ile sınırlandırılmaktadır. İzmit Belediyesi'nin resmi Instagram hesabında 1 Ocak 2024-30 Haziran 2024 tarihleri arasında yaptığı paylaşımlar içerik analizi yöntemi ile incelenmektedir. Çalışmada İzmit Belediyesi'nin Instagram hesabının kamusal halkla ilişkiler anlayışının gerektirdiği şeffaflık, katılım ve etkileşim ilkelerini yeterince yansıtmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Hesabın büyük ölçüde bilgilendirme ve tanıtım odaklı içeriklerle yönetildiği, vatandaşlarla çift yönlü ve etkileşim temelli bir iletişimin kurulamadığı tespit edilmiştir. Diyalog temelli paylaşımların eksikliği ve halkın katılımına açık içeriklerin yetersizliği, belediyenin sosyal medya kullanımında hala geleneksel halkla ilişkiler modeliyle hareket ettiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The use of social media by large masses leads to significant changes in the communication strategies of institutions. Communication studies focused on social media and prioritizing digital interaction are replacing traditional methods. Institutions are taking care to develop a more effective and interactive communication language in this medium, which eliminates time and space limitations. In this context, this qualitative study aims to evaluate the institutional communication style of İzmit Municipality, one of the district municipalities, from the perspective of“Public Public Relations”. The sample of the study consists of İzmit Municipality, one of the district municipalities, which actively uses social media. Social media channels are limited to“Instagram”in the study. The posts made by İzmit Municipality on its official Instagram account between January 1, 2024 and June 30, 2024 are examined using the content analysis method. In the study, it was concluded that İzmit Municipality's Instagram account does not sufficiently reflect the principles of transparency, participation and interaction required by the understanding of public public relations. It was determined that the account was largely managed with content focused on information and promotion, and that a two-way and interaction-based communication could not be established with citizens. The lack of dialogue-based sharing and the inadequacy of content open to public participation revealed that the municipality still follows the traditional public relations model in the use of social media.