Tekstil sektöründe çok kriterli karar verme yöntemi ile tedarikçi seçimi ve değerlendirmesi
Supplier selection and evaluation in the supplier with multi-criteria decision-making method in the textile industry
  1. Tez No: 979180
  2. Yazar: NESLİHAN EKİNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEKİN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Giyim endüstrisi, Clothing industry
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde hızla gelişen teknoloji ortamı, rekabetin en üst düzeyde olduğu küreselleşen dünyada üretimde etkililik (yeterlilik), sürdürülebilirlik, verimlilik işletmeler için olması gereken bir durum haline gelmekte ve müşteriler için ise daha esnek, hızlı ve taleplerine en uygun biçimde cevap verilebilmesine olanak sağlamaktadır. Yalın düşünce yaklaşımında, israfların ortadan kaldırılması ve bu anlayışın işletme kültürüne entegre edilmesi öncelikli bir gereklilik olarak görülmektedir. İşletmelerde yalın üretim araçlarının kullanımıyla üretim verimliliğini artırmak, yalın yaklaşımı kurumun genel işleyişine adapte etmek ve iyileştirme süreçleri sayesinde ilk denemede hatasız ve kaliteli ürün üretimini sağlamak temel hedefler arasında yer almaktadır. Bu kapsamda, israfın ortadan kaldırılmasıyla çevresel ve sektörel değişimlere uyum sağlanması ve rekabetçi piyasa koşullarında kârlılığın yükseltilmesi amaçlanmaktadır. Günümüzde hedeflere ulaşmak için yalın üretim uygulamalarında artış görünmektedir. Tedarikçi seçimi her işletmenin bulunduğu sektör ve durumuna göre değişmektedir. Bundan dolayı tedarikçi seçmenin tek bir yolu yoktur. Çok kriterli karar verme yöntemleri, tedarikçi seçiminde ve değerlendirme sürecinde çeşitli ölçütleri akılcı biçimde dikkate alarak, en uygun seçeneğin belirlenmesine olanak tanımaktadır. Literatürde, çeşitli sektörlerde tedarikçi seçimine yönelik olarak farklı kriterler ve yöntemler kullanılarak gerçekleştirilen çok sayıda çalışma yer almaktadır. Çalışmada LC Waikiki adına en uygun yalın tedarikçinin seçilmesi hedeflenmiştir. Bu kapsamda, işletmenin iş birliği içinde olduğu 55 tedarikçi; 11 farklı kriter temel alınarak AHP ve TOPSIS yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Uygulama aşamasında Excel ve Visual Studio kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar karşılaştırılarak değerlendirilmiş ve ci değerlerine göre firmalar sıralanmıştır. Yapılan analiz sonucunda EFC Giyim Tekstil (ci =0,843) en uygun aday olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's rapidly developing technology environment, in a globalizing world where competition is at the highest level, efficiency (competence), sustainability and efficiency in production become a must-have for businesses and enable customers to respond to their demands more flexibly, quickly and in the most appropriate way. In the lean thinking approach, the elimination of waste and the integration of this mindset into the organizational culture are regarded as fundamental requirements. In businesses, the use of lean production tools aims to increase production efficiency, adapt the lean approach to the overall functioning of the organization, and ensure the production of defect-free and high-quality products on the first attempt through improvement processes. In this context, eliminating waste is intended to enable adaptation to environmental and sectoral changes and to enhance profitability under competitive market conditions. Today, there is an increase in lean production practices to reach the targets. Supplier selection varies according to the industry and situation of each business. Therefore, there is no single way to choose a supplier. Multi-criteria decision-making methods enable the identification of the most appropriate option in supplier selection and evaluation processes by rationally considering various criteria. In the literature, there are numerous studies conducted on supplier selection across various sectors using different criteria and methods. This study aims to select the most suitable lean supplier for LC Waikiki. In this context, 55 suppliers collaborating with the company were evaluated based on 11 different criteria using the AHP and TOPSIS methods. Programs of Excel and Visual Studio were used for the evaluation. The obtained results were compared and evaluated, and the firms were ranked according to their ci values. As a result of the analysis, EFC Giyim Tekstil (ci = 0.843) was identified as the most suitable candidate.