Kişiye özel lüks giysiler üreten bir konfeksiyon mağazasında tedarikçi seçimi problemine çok kriterli karar verme tekniklerinin uygulanması
Implementation of multi-criteria decision making techniques at a clothi̇ng store produci̇ng individual luxury
  1. Tez No: 381324
  2. Yazar: PINAR ELÇİÇEK GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERTUĞRUL ÇAVDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri Yönetimi, Lojistik, Tekstil Sektöründe tedarik zinciri, Supply Chain Management, Supplier Selection, Analytic Hierarchy Process, TOPSIS
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Gerek ulusal gerek uluslararası rekabet ortamında faaliyet gösteren birçok işletme, rakipleri karşısında pozitif güce sahip olmak ister. Tedarik zinciri yönetimi içerisindeki bilgi akışının etkin kullanımı bu gücü arttırmaktadır. Değişen piyasa şartlarının ortaya çıkardığı bu yeni duruma göre tedarik zincirini en iyi kullanan işletmeler rekabet avantajı elde etmektedir. Söz konusu bu işletmeler, tedarikçileriyle kalıcı ilişki kurma arzusu taşıdıklarından yaptıkları tüm seçimler, uzun dönemli stratejik kararlar olarak belirlenmektedir. Son yıllarda ülke ekonomisindeki gelişmelerle birlikte insanların giyimlerinde modaya ve lükse verdikleri önem artış göstermektedir. Yeni ortaya çıkan sosyo-ekonomik sınıfların kendi kültür dünyalarına uygun olarak tüketici davranış kalıpları da oluşmaktadır. Muhafazakâr üst-orta sınıfların yükselmesi, alım güçlerinin artması ile beraber özellikle kadın giyiminde var olan eksiklik piyasada yeni bir talep durumu oluşturmuştur. Satın alma gücü yüksek olan tüketiciler, butik tarzı, özel, tek ve farklı ürünler sunan mağazalara yönelmişlerdir. Kişiye özel tasarlanmış, farklı ve özgün üretimler rağbet görmektedir. Neticede tüketicinin tercihi doğrultusunda üretim yapan bu butik mağazalar yoğun talep görmekte ve gün geçtikçe bir yenisi daha piyasadaki yerini almaktadır. Beklentisi yüksek bu müşteri kitlesini tatmin etmek için doğru tedarikçilerle çalışmak hayati bir konu haline gelmektedir. Bu çalışmada, Kişiye Özel Lüks Giysiler Üreten bir işletme için tedarikçi seçim kriterlerinin belirlenerek uygun tedarikçilerin seçilmesi amaçlanmaktadır. Tedarikçi seçimi problemlerinin çözümünde, Bulanık AHS ve TOPSIS çok kriterli karar verme tekniklerinden yararlanılmıştır. Tedarikçi seçim kriterlerinin önem derecelerinin belirlenmesinde AHS (Analitik Hiyerarşi Süreci) tekniği, önem dereceleri belirlenen işletmenin tedarikçi seçimi için de TOPSIS yöntemi kullanılmıştır. Son olarak bilimsel tekniklerle ortaya konulan sonuçlar işletmenin daha önce yaptığı tedarikçi seçimleriyle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Many businesses which operate both in national and international competitive environment want to have a positive force against its competitors. Information flow within the supply chain management increases the effective use of this power. Against this new situation which is bringed out by changing market conditions, the enterprises which have the best use of supply chain are to achieve competitive advantage. As these businesses have the desire to build lasting relationships with suppliers, all the choices they make are determined as long-term strategic decisions. With advances in the country's economy in recent years, the importance to the fashion and luxury clothing of the people on their clothing are increasing. Because of appearing new socio-economic grades,the behaviour of consumers occured. Essepecially, existing deficiencies in women's clothing caused to occur new demand situation with the rise of the conservative upper-middle class, an increase in the purchasing power. Consumers with high purchasing powerare moved towards the stores which are offering boutique-style, special, unique and different products. As a result, these boutique shops which produce against the consumers preferences have huge demand and day by day a new one has a place in the market. To satisfy the high expecting customers, it becomes vital to work with the right suppliers. In this study, producing personalized Luxury Dress for a business of determining the degree of importance of supplier selection criteria is the selection of suitable suppliers Fuzzy AHP and TOPSIS multi-criteria decision-making techniques were utilized in solving supplier selection problems, To determine the severity of supplier selection criteriasthe AHP (Analytical Hierarchy Process) technique was used The TOPSIS method is used for the supplier selection of the enterpise, by using the specified selection criterias. As a result, the results which are revealed with scientific techniques are compared with previous supplier selection of the enterprise.